Week 30 Bato's Erf

Dit natuurgebied in de uiterwaarden bij Veluwe is rijk aan verschillende soorten planten en bomen. Vooral de vreemde soorten bomen zijn opvallend. Er staan bijvoorbeeld azijnbomen, deze hebben puntige bladeren, maar ook prachtige paars/rood gebladerde esdoorns en gewone robinia’s. Deze laatste soort heeft een bijzondere eigenschap. Op het heetst van de dag zullen de blaadjes van deze boom verticaal omhoog staan. Hiermee gaan ze te snelle uitdroging tegen. En ’s avonds of op een wat frissere dag hangen de blaadjes omlaag met de achterkant gericht naar het blaadje erachter . Hierdoor voorkomen ze een te grote afkoeling.

Net als de bomen zijn de planten echte schoonheden. Zo heb je de teunisbloem, die met zijn gele bloemen in de schemering haast licht lijkt te geven. Ook trekken verschillende paars/roze getinte bloemen de aandacht, zoals de kruipende en klimmende vogelwikke en echt duizendguldenkruid met zijn kleine maar erg mooie bloemen. Een andere bijzondere plant is het harige wilgenroosje. Deze vertoont een beetje hetzelfde gedrag als de gewone robinia; hij gaat hangen wanneer het koud of regenachtig is en zodra het weer zonnig of warm wordt veert hij weer volledig terug.

Al deze bloemen en de vele planten trekken natuurlijk allerlei dieren aan. Er zijn verschillende soorten hommels die hier rond vliegen. Eentje die misschien wat minder bekend is, is de boomhommel. Deze kan je makkelijk herkennen aan zijn (donker)bruin behaarde borststuk, zwart achterlijf en witte achterlijfspunt. Ze nestelen, zoals hun naam al zegt, vaak in boomholtes, maar hun nesten kan je ook tegenkomen in vogelnestkastjes en andere holtes. Een ander insect dat je hier kan ontdekken is de breedbandgroefbij. Deze bij is niet alleen redelijk zeldzaam, maar ook erg bijzonder. Veel wilde bijen zijn namelijk solitair, wat betekent dat ze in hun eentje een nest voor hun broed maken. Maar deze bijen leven met een aantal vrouwtjes samen in een nest. Ondanks dat het allemaal bevruchte vrouwtjes zijn, legt één dominant vrouwtje de eitjes. De rest zorgt de hele zomer voor het broed. Tegen het najaar verandert dit en worden de werksters door het dominante vrouwtje uit het nest verstoten. Zij zullen dan proberen een eigen nest te starten of eentje over te nemen.

In dit gebied leven ook wat grotere dieren, zoals padden, die graag in de buurt van de goed verborgen plasjes zitten en konijnen. De konijnen kan je vaak in de ochtend of late middag zien rond huppelen over de paden. Maar wees wel een beetje stil als je ze wil zien, want op het moment dat ze je horen of zien sprinten ze gelijk een van de vele paadjes in die ze tussen het struikgewas hebben gemaakt.

Deze prachtige natuur is hier overigens nog niet heel lang. Sinds 2017 is het pas een natuurgebied geworden. In de jaren vanaf de 18de eeuw stond hier voor een lange tijd een steenfabriek. Dit kan je nog terug zien aan het grote betonnen plateau, dat nu dienst doet als picknickplek en uitkijkpunt over de Waal. Vanaf de jaren 70 ging het steeds slechter met de baksteenindustrie. Dit leidde er dan ook toe, dat in 1982 de steenfabriek op Bato’s Erf zijn deuren moest sluiten. Het terrein werd verkocht aan iemand die er een recyclingbedrijf vestigde. Tot in 1998 de overheid het gebied in handen kreeg en 19 jaar later het prachtige natuurgebied Bato’s Erf openstelde voor bezoekers. In de jaren van het omtoveren tot natuurgebied heeft een groep genaamd Refunc onder leiding van project WaalWeelde in dit gebied ook kunstwerken neergezet. De grote kustweringsblokken zijn met meerdere dichtbij de Waal te zien, maar hoe verder je richting de dijk gaat, hoe minder het er worden. Hiermee willen ze op bijzondere wijze het water en het land met elkaar verbinden. Ook staan een paar speciale blokken op het betonnen plateau, waarop je lekker kan zitten en genieten van het uitzicht.

 

Goed om te weten:

  • Er kan een kudde runderen rondlopen. Houd afstand en voer ze niet.
  • Honden moeten aan de lijn blijven.
  • Enkele paden kunnen zomers wat overwoekerd zijn door o.a. bramenstruiken.
  • Als je zin hebt in een flink lange route met nog veel meer mooie gebieden kan je hier kijken: https://www.rivierenland.nl/route/struinroute-heerewaarden-tiel/ Wil je liever alleen dit gebied zien? Dan kan je het beste gewoon het gebied in lopen en zelf een rondje kiezen. Verdwalen is hier niet mogelijk ;-)
  • Parkeren kan bij twee ingangen. Zie de kaart.

 

Veel plezier!

 

De bladeren van een gewone robinia op een bewolkte en regenachtige dag.

De bloemen van een gewone robinia.

De puntige bladeren van een azijnboom.

De nieuwe takjes van de azijnboom voelen bijzonder zacht aan. Daarom wordt deze boom ook wel de fluweelboom genoemd.

Vogelwikke.

Een aantal kustweringsblokken tijdens het hogere water. Normaal kan je hier nog een stukje naar beneden lopen en over de strandjes wandelen.

Close up van een grote kattenstaart.

Harig wilgenroosje.

Echte duizendguldekruid.

Een boomhommel op een distel.

In de zomer zijn sommige padden soms erg smal door de woekerende braamstruiken.

Een wespenorchis.

De struiksprinkhaan.

De breedbandgroefbij. Een bijzondere bij zoals je hier boven hebt kunnen lezen.

Een van de ingangen van het gebied.

Ereprijs.

Vooral op de padden met gras kan je regelmatig konijnen tegen komen.

Een slanke diksprietblindwants. Ze leven met vele op de bladeren van struiken, maar je moet wel goed kijken want ze zijn rond de 5 mm groot!

Uitzicht op de Waal met een van de kustweringsblokken die je kan gebruiken om op te zitten. Ze zien er misschien niet erg comfortabel uit, maar eigenlijk kan je er best lekker op zitten. Dus gewoon proberen ;-)

Lust je bramen? Dan is het helemaal leuk om hier een kijkje te nemen. Er zijn nu al vele rijpe bramen te vinden!

Een stukje strand met de verharde dijk die vroeger de fabriek moest beschermen tegen de rivier.

De gekraagde roodstaart.

Deze prachtige, grote nachtvlinder kan je zomers op de grote kustweringsblokken zien zitten. Deze soort heet Rood weeskind.

Grote stukken beton zijn nog steeds op verschillende plekken in het gebied te vinden.

Een teunisbloem.

In de winter kan je allerlei soorten mos vinden op de stukken beton.

De kaart van het gebied met beide parkeerplaatsen. De rode lijntjes geven de ingangen aan. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.