Week 46 Staddijk

Wauw! Dat is toch wel het woord wat in mij opkomt als ik door dit gebied wandel. Staddijk ligt aan de rand van Nijmegen, langs de A73. Officieel is het een park, maar eerlijk gezegd doet het niet onder voor een natuurgebied. Ik weet niet hoe jullie een park voor je zien, maar voor mijn idee is een park een redelijk open gebied met wat water, veel gras en hier en daar een paar bomen en struiken. Als je dan hier komt sta je echt versteld van de schoonheid en grootte van dit gebied. Ontzettend veel bomen zijn al enorm hoog en dik, er loopt een langgerekt meer door het hele gebied en er groeit en leeft werkelijk van alles. 

De herfst werkt ook wel heel erg mee, want er zijn ontzettend veel bomen en planten die nog mooi oranje/geel/bruin gekleurd zijn. Je kan aan de bomen wel duidelijk zien dat het een park is, want er staan vele verschillende soorten, waaronder een aantal die minder vaak voorkomen in het wild. Zo kan je hier een oude witte esdoorn tegenkomen die een prachtige, ruwe stam heeft. Of enorme ratelpopulieren met wit/grijze stammen en fel gele blaadjes. En ook de haagbeuk kan je hier veel vinden. Natuurlijk niet in de vorm van de struiken die we in onze tuin planten, maar als bomen waar nu vele zaadjes in hangen. Een compleet andere soort is de hulst. Het lijkt misschien een struik, maar officieel is het een loofboom. Je hebt er vast wel eens eentje zien staan. Grote struikachtige planten met rode bessen en donker groene, glanzende bladeren, waarvan de randen scherpe puntjes hebben. Het is de enige groenblijvende loofboom die van nature in Nederland voorkomt. Toen ik deze plant zag, was ik even verward. Hij had namelijk ook bladeren die geen kenmerkende scherpe puntjes hadden. Wat blijkt, hulst kan ook bladeren produceren die gaafrandig zijn. Dit gebeurt vooral bij de wat oudere exemplaren. 

Doordat er zoveel bomen en struiken staan, leven er ook allerlei dieren. Het zijn meestal niet hele grote dieren, maar een eekhoorn bijvoorbeeld kan je zeker tegenkomen. Er zijn overigens wel grotere dieren, zoals de das die af en toe uit het terrein van het naastgelegen crematorium een uitstapje naar hier komt maken of de bever waarvan er sinds kort sporen worden gevonden. Maar je merkt het al, het gaat hier om uitstapjes of mogelijke nieuwkomers. Beide zijn hier nog niet ontzettend veel gezien, maar dat kan natuurlijk nog veranderen. Wel kan je 's zomers allerlei insecten en andere kleine dieren ontdekken. Je hebt vlinders zoals de koninginnenpage en het grote dikkopje die over de bloemenrijke veldjes fladderen, libellen die boven het water patrouilleren en in het water zelf verschillende kikkersoorten.

Iets wat dit gebied meer op een natuurgebied laat lijken is hoe er wordt omgegaan met het onderhoud. Om het gras in toom te houden doen ze iets speciaals. Ze laten regelmatig een schaapskudde rondlopen. Deze schapen eten voornamelijk het gras op, waardoor er meer ruimte ontstaat voor een kruidenrijke vegetatie. Hierdoor zijn er `s zomers velden met allerlei soorten bloemen te vinden. Niet alleen de bekende soorten zoals de dagkoekoeksbloem, bezemkruiskruid en knoopkruid. Maar ook minder voorkomende soorten als ruig klokje met zijn stervormige paarse bloemen, vetblad wat zeer zeldzaam is en de onder fotografen bekende wilde kievitsbloem. 

Iets anders wat je in dit park veel kan vinden zijn paddenstoelen. Van de in grote groepen groeiende zwerminktzwam tot de vreemd verfrommelde witte kluifzwammen. Sommige zijn minuscuul zoals de mycenasoorten en andere weer erg groot zoals de echte tonderzwam. Deze laatste is een enorme paddenstoel die op verzwakte en dode bomen groeit. Hij kan wel 30 cm breed worden en heeft in tegenstelling tot veel paddenstoelen die op de grond groeien geen steeltje, maar alleen een hoed die aan een kant aan de boom vergroeid is. Zie je deze dus ergens, dan is de kans groot dat het einde van de boom dichtbij is.

 

Goed om te weten:

 

Dit vond ik zo'n mooi plekje. Het heeft iets, ook al weet ik niet precies wat.

Twee Nijlganzen aan het water.

Een mug op een gewone zwavelkop.

Een echte tonderzwam.

De zaadjes van een haagbeuk.

Hulst met verschillende blader vormen en zijn besjes.

Ondanks dat ik hier zowat naast de snelweg stond, vond ik dit zo´n mooie plek. De kleuren van de berken pasten geweldig met de verkleurde blaadjes en de lucht.

Een panteramaniet.

Witte kluifzwam

De prachtige stam van de witte esdoorn.

De schaapskudde aan het water.

Tevreden schaapjes.

Een stukje van het wandelpad door het gebied.

Een eekhoorn met een nootje.

Herfst is hier echt een mooi seizoen.

Moeraswespenorchis

Een mycena soort tussen de grote bladeren.

Naaktslakken zijn dol op paddenstoelen. Dit is dan ook een van de daders die aan paddenstoelen knabbelt.

Knoopkruid

Wilde kievitsbloem

Bosanemonen

De verkleuring van bladeren in een beeld.

Een paddenstoel die besmet is met een mycenaparasiet. Dit kan je zien aan alle haartjes op de hoed van de paddenstoel.

Mogelijk een honingzwam.

Een prachtige stam. Ik ben niet zo goed met namen van bomen, maar ze staan hier met veel.

Een pad met mooie gele bomen.

De omtrekt van het gebied. Bij de P's kan je op grote parkeerplaatsen parkeren.

Reactie plaatsen

Reacties

Heleen
2 jaar geleden

Ik verbaas mij ook over de vele mooie gebieden die er zijn! Prachtig. Mooie foto's en goed geschreven. Je weet zoveel.