Week 52 Extra natuurgebiedjes

Dit is alweer het laatste natuurgebied van de week en daarom ga ik het even wat anders doen. Door het jaar heen heb namelijk ik heel wat natuurgebieden bezocht. Vooral tijdens de wintermaanden wisselde ik af en toe van natuurgebied of schrapte ik een gebied als ik een nieuwe ontdekte. Daarom heb ik nu aan het eind van dit project nog een paar mooie gebieden over. Stuk voor stuk weet ik zeker dat er van alles leeft en groeit, maar door tijdgebrek heb ik het niet goed genoeg kunnen uitzoeken. Het zou zonde zijn om ze niet met jullie te delen, dat is waarom ik hieronder het een en ander over ze zal vertellen. Maar onthoud, wat ik beschrijf is nog maar een klein deel van wat je in de zomer hier kan vinden ;-)

 

Wijchense ven

Vaak ben ik hier nog niet geweest, maar dit enorme ven ziet er prachtig uit. Nu het winter is kan je vele overwinterende vogels in het water spotten. Van de opvallende bruine cascara’s tot zaagbekken en nonnetjes. Rond het ven is een open landschap met vele struiken en struwelen. En dat is exact wat afgelopen jaar een bijzondere vogel aan trok. De grauwe klauwier! Niet alleen is het een prachtige vogel om te zien, maar hij heeft ook een bijzondere gewoonte. Hij hangt  zijn prooi, wat insecten, reptielen of andere kleine dieren kunnen zijn, aan puntige dingen zoals doornstruiken op. Een beetje luguber, maar wel een goed aanwijzing dat deze vogel in de buurt is. Een andere vogel die ook erg vaak is gemeld op waarneming.nl is de koekoek. Je kent hem vast wel, de vogel die altijd wordt gehoord, maar bijna nooit wordt gezien. Een leuke uitdaging dus om hem hier eens te spotten.

In de zomer kan je natuurlijk nog veel meer vinden hier. Er zijn allerlei soorten vlinders te vinden in dit gebied. Vooral de kleinere soorten, zoals het oranje zandoogje en het hooibeestje zijn leuk om eens van dichtbij te bekijken. Ondanks hun geringe grootte zijn het namelijk prachtige vlinders.

 

Smeulenberg/Smelenberg

Als je een stukje van het pad loopt en het zandstuk van de Smeulenberg op loopt, waan je je even in een bebost duinengebied. Toch ligt dit park in een wijk aan de rand van Wijchen. Samen met het dennenbos aan de overkant van de weg heb je een prachtig stukje natuur waar je heerlijk kan wandelen.  In dit dennenbos kan je regelmatig eekhoorns van de ene tak naar de andere zien springen. Terwijl je in de zomer in het zand van de Smeulenberg hoogstwaarschijnlijk allerlei zandbijtjes kan zien nestelen. In de lente kan je ook nog eens de prachtige bremstruiken in bloei zien staan. Deze bijzondere plant heeft in de winter een soort lange naalden, wat eigenlijk de takken zijn. Zomers zullen daar kleine blaadjes aan zitten en in het voorjaar zit hij helemaal vol met prachtige gele bloemen.

 

Erpewaai

In een uithoek van het land van Maas en Waal kan je dit kleine natuurgebied vinden. Het ligt binnendijks bij de Maas en bestaat uit bos, moeras en enkele kolken (plassen die ontstaan zijn door dijkdoorbraken.). Door de combinatie van bos, grasland en water krijg je een grote diversiteit aan dieren. Zo leven er dassen, reeën en vele hazen, broeden er zo’n 20 soorten vogels en kan je er verschillende soorten libellen vinden. De bruine korenbout is zo’n libel die hier voorkomt. Deze soort is lange tijd zeldzaam geweest, maar de afgelopen jaren is hij hard bezig een algemene libel te worden.

Ook kan je hier allerlei bloemen vinden. Van het kleurrijke kaasjeskruid, tot het weinig voorkomende muskuskruid en de bijzondere aronskelk. Die laatste vind ik toch altijd wel apart om te zien. Hij heeft een grote bloem, die je eerder in de tropen zou verwachten, maar door de groene tint kan je zo aan hem voorbij lopen. Vanaf mei is de bloem uitgebloeid en kan je de groene en later knal oranje besjes op een steeltje vinden.

 

Slot Doddendael

Dit stukje natuur bij slot Doddendael is misschien wat klein, maar erg mooi. Het bestaat uit een dicht bos, waar een prachtig wandelpad doorheen loopt. Ook zijn er enkele verborgen plasjes waar je niet bij kan komen, maar die wel belangrijk zijn voor de dieren die hier leven.

Doordat het zo’n dicht bosje is kan je er veel vogels aantreffen. De havik bijvoorbeeld wordt hier veel gezien en ook ik heb hem voorbij zien zweven, net als de zwartkop en de boomkruiper wat allebei mooie vogeltjes zijn.

In de lente kan je langs het pad volop genieten van de voorjaarsbloeiers. Er staan bloemen zoals daslook en het maarts viooltje. Ook de paars/roze gekleurde dagkoekoek, de gevlekte aronskelk en vogelmelk met zijn witte bloemetjes groeien hier.

 

 

Wijchense ven

Een mistige morgen.

Het Wijchens ven.

Dezelfde locatie, maar dan in de herfst. 

In de winter zitten er vaak in een specifieke boom aalscholvers. Op de vorige plaatjes kan je die boom links zien staan.

Een aalscholver.

Een stukje van het wandelpad op een koude ochtend.

Smeulenberg

Mooie blootgelegde wortels in het bos.

Een eekhoorn met voorraad.

Een bankje op de zandvlakte.

De zandvlakte van de Smeulenberg.

De takjes van brem.

Brem in de winter.

Erpewaai

Kaasjeskruid

De besjes van een gevlekte aronskelk.

Een kolk.

Een van de veel gebruikte hazenpaadjes.

Een stukje moeras in de Erpewaai.

In de winter zijn de bomen kaal, maar de ondergrond zeker niet.

Slot Doddendael

De bloem van een aronskelk.

De havik die je in dit gebiedje veel kan zien.

Slot Doddendael kweekt druiven, wat er leuk uit ziet vanaf het wandelpad.

Op sommige bomen kan je dit soort sporen aantreffen. Waarschijnlijk zijn deze gaatjes gemaakt door een specht. Zij kunnen met hun snavel net door de bast tikken en het boomsap, wat vol voedingsstoffen zit en hierdoor vrij komt, op likken. Deze sporen kan je vaak op meerdere plekken op de boom vinden.

Een maarts viooltje

Eigenlijk is het hele gebied prachtig in de herfst.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.