Week 18 Kloosterweg, Horssen

Dit kleine natuurgebiedje is een soort veilige haven tussen alle landbouwgrond en dorpjes in. Verspreid over het Land van Maas en Waal kan je veel van dit soort gebiedjes vinden, aangezien dieren zoals reeën hierdoor veel makkelijker en veiliger kunnen rondtrekken.  Sporen van reeën zijn hier dan ook in overvloed. Als je hier ´s ochtends vroeg of aan het eind van de dag een rondje loopt kijk dan goed tussen de takken door het bosje in, want je hebt dan een grote kans om een ree te zien. Wees wel voorzichtig hiermee, want op dit moment (mei en juni) krijgen de reeën kleintjes. Blijf daarom dan ook op een afstandje als je er een spot en probeer niet gezien te worden. Ik weet het dit is best lastig, aangezien ze ons meestal eerder zien dan wij hen. Maar als je natuurlijke kleuren aan hebt kan je het beste bewegingloos stil blijven staan, soms gaan ze dan gewoon weer verder met waar ze mee bezig waren. Dan kan je pas echt genieten van het natuurlijke gedrag van de ree. Ook tegen de wind inlopen werkt goed, aangezien ze je dan niet ruiken en minder snel op de vlucht slaan.

Net wat kleinere dieren maken eveneens dankbaar gebruik van dit soort natuurgebiedjes. De fazant is hier vrijwel altijd te vinden en te horen, net als de buizerd, haas en vele duiven.

Rond het gebied kan je juist weer verschillende soorten vee vinden, die erg leuk zijn om naar te kijken. Bij de ingang kom je langs een groepje nieuwsgierige Galloway runderen en aan de andere kant van het gebied kan je regelmatig een grappig groepje schapen door het raapzaad zien voorbij rennen.

Elk seizoen heeft zo z´n charmes hier, maar tot nu toe vind ik de herfst het mooist. De bomen die hier groeien hebben dan namelijk allerlei verschillende kleuren, sommige zijn nog groen en andere al geel of bruin. Ook het riet dat in de kleine slootjes aan de rand van dit gebied staat, verkleurt dan tot een mooie licht gele tint. En dan heb ik het nog niet eens gehad over de kardinaalsmuts, een heester, die knalroze vruchtjes met oranje/rode zaadjes heeft!

Maar nu is het natuurlijk al lang geen herfst meer en zijn er weer andere mooie dingen te zien. Zo kan je aan de rand van de sloot enorm veel raapzaad vinden. Dit is de zeer bekende bloem die in de lente complete stroken langs wegen geel kleurt. Als de schapen hier dan ook nog eens tussen lopen is het al helemaal een leuk plaatje!

In het voorjaar heb je hier ook een aantal bloesembomen staan. Nu, begin mei dus, kan je op en rond deze bomen groepen zwarte vliegen zien rond zweven. Ze lijken misschien wat intimiderend met hun rare lange uitsteeksels die recht naar beneden hangen. Je kan die dingen makkelijk aanzien voor een lange angel, maar dat is verre van waar. Het zijn gewoon hun poten, die ze tijdens het vliegen lekker laten hangen. Deze rouwvliegen, zo heten ze, doen dan ook niemand kwaad en je hoeft al helemaal niet bang voor ze te zijn. Het zijn namelijk gewoon bestuivers, wat over het algemeen in houdt dat ze de nectar van bloemen eten. Tijdens het verzamelen hiervan blijft er stuifmeel aan hun lichaam plakken, waarmee ze dan weer andere bloemen bestuiven. Als gevolg hiervan kunnen die bloemen zaadjes aanmaken en zorgen voor een volgende generatie bloemen. Net als bijen zijn rouwvliegen dus belangrijke diertjes.

 

Goed om te weten

  • Ik heb een tijdje getwijfeld of ik dit gebied wel zal plaatsen. Dit komt omdat ik een keer ben staande gehouden door een man die zei dat hij de beheerder was en ons vertelde dat je alleen voor het boerenwandelpad hier mag komen. Omdat aan het begin van het gebied een bord staat van Geldersch Landschap en Kasteelen met ‘vrij wandelen op wegen en paden’, heb ik met hen contact opgenomen. Zij vertelden mij dat je hier wel een rondje mag lopen, dus jullie hebben gewoon toestemming van de officiële beheerder om hier te wandelen. Let op, kijk goed op mijn kaart om welk gebied het gaat. Links aansluitend aan dit gebied zit ook een stukje natuur met een graspad eromheen, maar hiervan weet ik niet wie de eigenaar is en of je er echt mag komen.
  • Honden mogen hier aan de lijn lopen, maar het is belangrijk dat de poep in heel het gebied echt wordt opgeruimd. In hondenpoep kan namelijk een parasiet zitten die miskramen bij vee veroorzaakt. Als een koe deze parasiet eenmaal heeft, zal die nooit meer weggaan en betekent dit dus het einde van de koe z’n leven.
  • Door dit gebied loopt het boerenwandelpad De Uitloper. Dit is een prachtige wandeling die o.a. ook over terrein van verschillende boeren gaat. Daarom mag je op dit pad geen honden meenemen. De route kan je hier vinden: https://www.routeyou.com/nl-nl/route/view/3505989/wandelroute/de-uitloper-horssen
  • Parkeren kan in de berm bij de ingang van het gebied, maar veel ruimte is er niet.

 

Veel plezier!

 

Een buizerd hoog in een boom.

Paarse dovenetel is in de lente veel te vinden tussen het gras bij de ingang.

Uitgebloeid klein hoefblad krijgt net als paardenbloemen een bolletje witte zaadjes.

Een reiger op jacht naar wat lekkers.

Een stukje van het wandelpad.

Het groepje schapen tussen het raapzaad.

De rouwvlieg. Deze lijkt haast te zwaaien naar een soortgenoot die je vaag op de achtergrond ziet vliegen.

Bloesems.

Herfstkleuren in dit kleine natuurgebiedje.

Langs het water vind je veel raapzaad.

Deze prachtige populier stak mooi af tegen de blauwe lucht.

Een van de verschillende soorten koeien die je rond het gebied kan vinden.

Sigaren van de lisdodde.

Licht geel gekleurd riet in de herfst.

De vruchtjes van de kardinaalsmuts.

Een elzenvlieg.

Een stukje landschap.

De kaart van het gebied.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.