Week 32 Het Hernense bos

Dit natuurgebied bestaat uit allerlei biotopen. Zo wandel je door een mooi bos met verschillende soorten loof- en naaldbomen, kan je van een afstandje het Hernense Ven bewonderen en is er een veld met heide aanwezig. Op elke plek kan je weer andere bijzondere dingen ontdekken, waardoor je hier wel een tijdje kan rondlopen.

Laten we beginnen bij het bos. Als je er zo door heen wandelt zal je vast het gekwetter van de bonte specht horen. Dit jaar hebben ze duidelijk een goed broedjaar gehad, want ze zijn echt overal! De jongen zijn al uitgevlogen en racen nu regelmatig van boom tot boom achter elkaar aan. Ook het geroffel op de bomen kan je op veel plekken horen. Dit doen ze omdat insecten die tussen het schors verstopt zitten op de loop gaan zodra alles begint te trillen. Hierdoor kan de specht makkelijk een paar lekkere hapjes te pakken krijgen. Niet alleen tussen de schors van bomen leven insecten in dit bos. Het bont zandoogje leeft hier bijvoorbeeld met vele. Deze dagvlinder heeft een voorkeur voor bospaden en bosranden waardoor ze hier helemaal op hun plek zijn. En ook de plakker komt hier voor. Deze nachtvlinder legt haar eitjes op de schors van bomen en bedekt ze dan met kleine haartjes van haar achterlijf. Hierdoor ontstaat er een groot plakkaat van haartjes op de schors. De eitjes zijn hierdoor goed verborgen tegen vijanden.

In dit bos is nog iets bijzonders te vinden. Er staan een aantal enorme Douglas sparren. De naalden van deze niet te missen bomen creëren een heerlijke zoete geur die mij een beetje deed denken aan suikerspinnen. Op een dag met niet te veel wind, een zonnetje en een nog wat vochtige grond zou je het zeker moeten ruiken!

Als je al deze interessante natuur hebt gezien wordt het tijd om de heide en het ven te gaan verkennen, want daar is net zo veel te vinden. Nu het augustus is bloeit de heide natuurlijk prachtig en trekt onmiddellijk de aandacht. Niet alleen van ons mensen, maar ook van vele insecten. Sommige zijn goed voor de heide, zoals de vele honingbijen die stuifmeel komen verzamelen. Andere zijn een stuk minder fijn, zoals het heidehaantje. Deze kever zelf valt niet erg op, maar wat hij aanricht wel. Op dit moment is ongeveer 2/5de van de heide hier bruin en dood. Dit komt door deze kleine beestjes die niet alleen als larve de blaadjes van de heide aanvreten, maar ook als kever. Als je even gehurkt bij de overgang van dorre heide en nog bloeiende heide gaat zitten, zal je al snel steeds meer heidehaantjes zien. Ook zijn ze nu met vele op het zand naast de heide te vinden, waar ze al spartelend door het zand proberen te worstelen. Gelukkig gaat dat niet heel lekker, waardoor de heide aan de andere kant van het pad nog redelijk veilig is.

In het zand naast de heide leeft nog een insectensoort die erg interessant is om te bekijken, namelijk de bijenwolf. Deze graafwesp is bijzonder mooi om te zien en totaal ongevaarlijk voor ons. Zodra de zon lekker warm op de grond schijnt komen ze uit hun holletjes tevoorschijn en gaan ze aan de slag met hun levenswerk. Ze graven een gang diep het zand in, sommige zijn 20 cm diep, andere maar liefst 1 meter! Onderin komen een aantal zijgangetjes waarin de eitjes en de prooien zullen worden gelegd. De naam van deze wesp zegt het al, ze jaagt op (honing)bijen. In elke zijgang gaan 2-3 bijen voor een mannelijke nakomeling en 3-6 bijen voor een vrouwtje. De wespen vliegen dan ook regelmatig heen en weer.  Als je even gaat zitten op het bankje zonder leuning en naar het zand aan de kant van de dennenboom kijkt zal je er zeker eentje zien vliegen. Met een beetje geluk zelfs terwijl ze een bij mee haar holletje in sleept.

 

Goed om te weten:

  • Honden moeten aan de lijn blijven.
  • Een mooie wandelroute die door dit gebied komt kan je hier vinden: https://assets.glk.nl/docs/6a117508-fb17-4ed4-a4db-c6dc98fa23fc.pdf Als je alleen dit gebied wil verkennen kan je de gele paaltjes volgen. Maar je kan ook een extra rondje om kasteel Hernen lopen, waarover ik een paar maanden geleden heb geschreven.
  • Parkeren kan op twee plaatsen. De dichtstbijzijnde parkeerplaats is bij de Hernense molen. Het adres is Molenhoek 3, Hernen en hier is plaats voor ongeveer 3 auto’s. De grootste is bij het dorpshuis De Mijlpaal. Hiervan is het adres Tunnelpad 3, Hernen en er zijn denk ik wel een stuk of 50 parkeerplaatsen.

 

Een van de vele bonte spechten.

Een vrouwtjes Plakker met haar verstopte eitjes.

Het bont zandoogje.

De Hernense molen.

Een blauwe reiger is opzoek naar een hapje langs het Hernense Ven.

De heide van het Hernense bos.

Het wandelpad wat door het heideveld loopt. Je kan het beste een beetje in het midden van het pad blijven, aangezien aan de randen verschillende zandbijen en graafwespen hun holletjes hebben.

Je kan hier de heide vanaf het pad goed bekijken. Op sommige plekken groeit het zelfs haast op het pad.

Deze heidehaantjes zijn in het zand beland, wat meestal niet heel goed afloopt. Ze kunnen wel vliegen, maar doen dat vrij weinig. En wandelend uit een klein zandputje komen gaat niet.

Een heidehaantje op een stukje heide.

De bijenwolf met een honingbij onder zich geklemd.

Het Hernense Ven.

Een van de mooie uitzichten.

Als de zon schijnt kan je verschillende libellen over de heide zien zweven, waaronder deze gewone oeverlibel.

Een zuringspanner, een prachtig gekleurde vlinder waarvan zijn waardplant zuring is. Maar je kan hem dus ook op de heide tegenkomen.

Het ven met de vele Pijpenstrootjes die erin groeien.

Een stukje wandelpad door het bos.

De zeldzame sabelsprinkhaandoder. Schrik niet als je deze ziet, want hij kan behoorlijk groot overkomen. Maar ook deze is weer totaal ongevaarlijk voor ons. 

Bloeiende heide met een honingbij van dichtbij.

Een gewone roofvlieg met een gevangen zweefvlieg.

Er staan prachtige dennenbomen in heel dit gebied.

De enorme Douglas sparren.

In de herfst is het in dit bos ook erg mooi.

De kaart van het Hernense bos. Als je vanaf de linker parkeerplaats komt, kan je een van de gele lijnen op deze kaart volgen naar het natuurgebied. De ene gaat door een klein stukje natuur, maar als je daar de ingang niet van kan vinden kan je ook gewoon de weg nemen. De rode lijnen geven de ingangen aan.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.