Gewone vliegendoder

Een Gewone Vliegendoder komt uit zijn holletje in de grond gekropen.

26-7-2019

Er zitten twee (of misschien wel gewoon een met twee holletjes) gewone vliegendoders in mijn tuin. Het eerste holletje is al helemaal af en dichtgemaakt en met het tweede holletje is de vliegendoder nog druk bezig. Het heeft me behoorlijk wat tijd gekost om deze wespachtige te filmen, want regelmatig blijft ze meer dan een uur weg. Wat eigenlijk ook niet zo raar is, aangezien ze op klaarlichte dag moet proberen vliegen te vangen. Ik zou het haar niet na doen hoor!

Een heel aantal keren heb ik een uur naast het holletje op wacht gezeten. Uiteindelijk heb ik haar drie keer gezien, maar die keren waren dan ook echt ontzettend gaaf! Als ik haar zag zette ik direct mijn camera aan. Daar schrok ze dan wel van, maar binnen een paar seconden was die angst omgezet in nieuwsgierigheid. Ze landde dan naast haar holletje met de vlieg tussen haar poten en liep vlug wat rondjes. Misschien wel om te controleren of het echt wel veilig was. Een keer kwam ze zelfs op mijn arm zitten! Uiteindelijk ging ze achteruit het holletje in.

De gewone vliegendoder behoort tot de familie van de graafwesp. Je kan deze wesp herkennen aan zijn prooi, maar ook aan de vier grote dikke strepen op zijn achterlijf, waarvan de derde onderbroken is (zie foto 1).

Foto 1

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.