Graafwespje

Een Graafwesp komt uit zijn holletje gekropen.

25-7-2019

Graafwespjes hebben kleine gangen in een stuk boomstam, die we gebruiken als zitjes bij de kampvuurplaats, gemaakt.  De eerste ontdekte ik toen ze uit een gaatje, in een gleuf gevuld met zaagsel, kwam klimmen. Toen ik de boomstam verder ging bekijken, kwam ik nog een paar ingangen tegen en enkele andere wespjes. Ze hebben duidelijk deze boomstam uitgekozen als hun nest.

Ik vind zelf dat de graafwespjes er ontzettend schattig uit zien met die enorme ogen, maar voor kleine cicaden zijn het gevaarlijke dieren. De wespjes verlammen met een steek de cicade, waarna ze hem naar het nest vervoeren. Rechtsonder zie je een foto van een graafwesp die een cicade vervoert. Zij worden het eten voor de larven van de graafwesp zodra die zijn uitgekomen.

Graafwespen zijn overigens solitaire wespen. Dit betekent dat ze in hun eentje een nestje maken voor hun eitjes. Wel komt het vaak voor dat de wespen in de buurt van elkaar leven. In de boomstam in mijn tuin, zaten bijvoorbeeld verschillende gaatjes op een paar centimeter van elkaar. Elk gaatje is dan weer van een andere graafwesp.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.