Engelenhaar

Een graslandschap volledig bedekt met spinnenrag.

8-11-2019

In het voor- en najaar kan je een bijzonder verschijnsel zien, genaamd Engelenhaar. Als je op of na een zonnige dag met niet al te harde wind, de natuur in trekt kijk dan eens richting de zon. Vooral als hij een beetje laag staat, kan je een aparte zilveren gloed over grasvelden zien. Ook kan je vele draadjes aan planten en andere objecten zien zweven. Dit zijn tientallen draden, die door grote groepen kleine spinnetjes (foto 1 en 2) zijn gecreëerd. Deze spinnetjes kruipen bij de juiste omstandigheden naar de hoogste plek die ze kunnen bereiken.  Voor sommige zal dit een grasspriet zijn, maar voor andere weer de top van een plant. Als ze daar zijn aangekomen gooien de spinnen hun spinnenrag uit en laten zich mee voeren met de wind. Dit heet balloonen. Doordat ze zich op deze manier verplaatsen kunnen deze spinnen zich makkelijk verspreiden en worden daardoor zelfs aangetroffen op onbewoonde eilanden!

De spinnendraden die je op de velden ziet, zijn trouwens niet alleen het gevolg van hun vliegtocht. Zoals ik al vertelde gaan de spinnetjes op een bepaald moment opzoek naar een hoog punt. Tijdens deze tocht laten ze een spoor van draden achter. We zijn er nog niet achter waarom ze dit doen, maar het leidt in ieder geval tot dit prachtige spektakel!

Soms verplaatsen ze zich in zulke grote aantallen dat een veld compleet bedekt kan raken met het spinsel. Dit zorgt, zeker in de vroege ochtend wanneer er nog dauw op ligt, voor een indrukwekkende witte deken over het gras. Sinds ik voor het eerst engelenhaar heb gezien wilde ik al zo'n veld tegen komen. En 11 november 2020 was het eindelijk zo ver! In de schemering was ik op pad naar het bos, hopend op mistige omstandigheden. Maar ik kwam niet heel ver, want halverwege de route zag ik het weiland waar ik zolang op had gehoopt. Het complete veld leek wel bedekt te zijn met ijs, maar zodra je dichterbij kwam zag je het spinnenrag zachtjes in de wind heen en weer golven. Echt ontzettend bijzonder om gezien te hebben! Als je de foto's hieronder bekijkt, klik dan zeker even op ze. Dan kan je het van nog dichterbij bekijken ;-)

 

foto 1

foto 2

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.