De paddentrek

29-3-2022

Van februari t/m april is het een spannende tijd voor vele amfibieën. Ze worden langzaam wakker uit hun winterslaap en zodra de avond valt begint hun tocht vanuit het winterverblijf naar de voortplantingsplas. Helaas is deze tocht vol gevaren en grote risico's. Vaak moeten ze wegen oversteken waar hard gereden wordt, terwijl de padden vaak nog traag zijn door de kou en andere al een mannetje op hun rug moeten meeslepen. Het is dan ook onvermijdelijk dat dit regelmatig fout gaat en er daardoor elk jaar weer duizenden padden verongelukken. De hulp van ons mensen is dan ook ongelooflijk hard nodig. Doordat ze bij drukke wegen in emmers worden opgevangen en overgezet vallen er namelijk een stuk minder doden. En dat is belangrijk, want als padden zouden verdwijnen, valt er een belangrijke schakel uit de voedselketen weg. Zo eten padden bijvoorbeeld insecten, spinnen en slakken. En zelf worden ze weer gegeten door vele vogels, zoals de reiger en buizerd. Ben je dus tussen februari en april in de schemer of avond buiten, kijk dan goed om je heen. Als je een hobbel ergens op een gevaarlijke plek ziet zitten kan je het beste even checken of het een pad is. Is het er een? Zet hem dan voorzichtig (het liefst met handschoenen of iets anders wat je handen kan bedekken) aan de overkant van de weg. Bekijk wel even eerst welke kant hij op wilde, want anders draait hij zich gewoon weer om en loopt opnieuw de weg op. Ook als je 's avonds met je auto ergens heen moet, let dan goed op de weg en pas je snelheid aan. Vermijd zoveel mogelijk wegen langs natuurgebieden met poelen en andere watertjes, want daar heb je een grote kans op een overstekende pad tegen te komen.

In deze zelfde maanden heb je overigens niet alleen de paddentrek, maar ook een salamandertrek. Net als padden vertrekken ze naar hun voorplantingsplas en zijn ze zeer kwetsbaar. Daarom is het goed om ook op deze kleine diertjes te letten.

Wil je een keer op pad gaan om de trek te zien? Ga dan op een windarme avond met een hoge luchtvochtigheid of terwijl het regent en een temperatuur van boven de 6 graden, de weg op met een zaklamp. Je gaat ze dan gegarandeerd vinden! Let natuurlijk wel goed op, want als je even niet oplet kan je zo op een pad of salamander gaan staan.

 

Een gewone pad met lichten op de achtergrond.

Een gewone pad op zoek naar een vrouwtje.

Een rugstreeppad.

Een gewone pad aan de rand van een weg.

Een mannetje heeft zich alvast aan een vrouwtje vastgeklampt.

Een kleine watersalamander.

De zeer zeldzame knoflookpad.

Een groene kikker, ook deze kan je al trekkend tegen komen.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.