Week 8 De Meren

Op een kilometer afstand van Dreumel, ligt te midden van weilanden, natuurgebied De Meren. Dit gebied is een overblijfsel van de oude Maasarm die hier rond 200 v. Chr. stroomde. Ook de Dreumelse berg, die je goed kan zien tijdens het wandelen, is ontstaan door deze rivierarm. Onder al het gras is dan ook een echte rivierduin te vinden!

De Meren is een ontzettend interessant en mooi gebied met een enorme diversiteit aan natuur. Je kan hier verschillende biotopen vinden, zoals moerasland, bos, rietkragen en weilanden. In deze biotopen leven, zoals je misschien al verwacht, compleet andere dieren. In de weilanden kan je op dit moment turen naar achter elkaar aan rennende hazen (ook wel rammelen genoemd), groepen grazende ganzen spotten en het bekende geluid van een beschermende kievit horen.

Een paar stappen verder heb je weer een totaal ander beeld. In het bosrijke gedeelte is net een grote kolonie blauwe reigers aangekomen. Deze nestelen in de hoge struikgewassen, die je vooral vanaf de asfaltweg kan zien. Tussen de echte, hoge bomen kan je in de vroege ochtend reeën zien rondlopen en kijk zeker eens omhoog als je een gakkend geluid hoort. Dit kan makkelijk een nijlgans zijn, die je scherp in de gaten houdt vanaf een hoge tak. Ja, je leest het goed, vanaf een tak.

Ook de moerasachtige delen herbergen weer andere diersoorten. Hier kan je over een paar weken het kikkers- en paddenorkest horen kwaken en vele libellen en waterjuffers zien rondvliegen.

De combinatie van dit alles is natuurlijk weer ideaal voor een goede bekende in het land van Maas en Waal, namelijk de bever! Hij heeft hier eveneens zijn plekje gevonden en een burcht gebouwd. Zijn sporen zijn dan ook op veel plaatsen te ontdekken.

De bomen van dit gebied zijn net even divers als de dieren. Zo heb je de hazelaar, die in de winter met z’n gele slierten al in bloei staat. De els, die eveneens rond januari al bloeit, alleen vaak meer bruine slierten heeft hangen. En verschillende soorten wilgen. Vooral de wilgen waarvan de twijgjes zonsondergangoranje kleuren vind ik erg mooi.

Omdat in dit gebied zo veel te zien is heb ik een leuke bingokaart gemaakt. Kijk maar bij de afbeeldingen, daar zit hij tussen. Je wint eeuwige roem als je ze allemaal kan vinden! Succes met het ontdekken van deze prachtige natuur!

 

Goed om te weten:

  • Als je de dieren in dit gebied goed wil zien is een verrekijker erg handig
  • Honden aan de lijn
  • Blijf op de paden
  • Leuke wandelroute: https://klompenpaden.nl/klompenpad/tremelepad/
  • Er zijn twee parkeergelegenheden. Bij de linker kan je met 1 a 2 auto’s langs de weg staan en bij de rechter ongeveer met 3 auto’s. Zie P’s in kaart.

 

Een deel van het moerasachtig stuk van De Meren.

Landschap in De Meren.

Een stukje van het wandelpad.

Wijds uitzicht met toen nog sneeuw.

Een door de bever omgeknaagde boom met konijnen sporen in de sneeuw.

Een prachtig stukje om te wandelen.

Het bosachtige landschap in De Meren.

Een van de vele staartmezen.

De lente is begonnen, dus beginnen de wilgenkatjes ook weer uit te komen.

Wilgen met oranje twijgjes. Met een beetje fantasie kan je er brandende takken in zien!

De Dreumelse berg met een stukje van het grootste meer op de voorgrond.

Een prachtige boom tussen het riet. Ik denk dat het een hazelaar is, maar als je denkt dat het iets anders is hoor ik het graag.

Een vos op het pad. Met een beetje geluk kan je er eentje tegenkomen!

 

De omtrek van natuurgebied De Meren. Ook kan je in deze kaart vinden waar je kan parkeren.

De kleine stuw die de waterpeil in het gebied hoog genoeg houdt.

Reigerkolonie

 

De bingo kaart van natuurgebied De Meren.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.