Week 10 Aalscholvermeer

Dit prachtige stukje natuur ligt net buiten de dijk aan de rand van Druten. Je kan er eigenlijk nauwelijks wandelen, maar toch wil ik het aan jullie laten zien. Het is namelijk echt een fantastische plek om even bij te blijven staan. Bij het eerste licht beginnen de vogels hier al te fluiten. Dit is overigens misschien niet helemaal de goede benaming, want het gefluit dat je het meeste zal horen klinkt meer als een dolfijn met een lage stem. Er leeft namelijk in de bomen tussen de twee waterplasjes een grote aalscholverkolonie. Vanaf de dijk heb je hier goed zicht op en kan je als je even blijft staan, genieten van de aalscholvers die nu druk bezig zijn. De een komt met een snavel vol takjes voor zijn nest overgevlogen en de andere weer met een vis voor het broedende vrouwtje. Sinds februari zijn ze al aanwezig en het mooie moment komt er dan ook al snel aan dat de kleintjes uit hun ei gaan komen. In het begin zal je alleen nog hun geschreeuw om eten horen, maar na een tijdje komen de kleine kopjes boven de nestrand uit en zijn ze te bewonderen!

Als je hier in rond april staat te kijken naar de aalscholvers, laat je blik dan ook eens naar beneden glijden. In de plas onder aan de dijk leeft een flinke groep karpers en zodra het water warmer wordt begint de paaitijd. Hiervoor zullen ze dichtbij de kant komen en soms wild met hun staart of kop boven het water uit spatten. Een paar weken later kan je aan deze plas weer genieten van het gekwaak van vele kikkers. Ondanks de constante dreiging van de grote groepen vogels die maar al te graag een kikkertje naar binnen willen schrokken, laten ze goed van zich horen.

Want niet alleen de aalscholvers leven hier, maar ook allerlei andere vogels. Een paar voorbeelden zijn de dodaars (de kleinste fuut van Nederland), de koekoek (een vogel die z’n ei door andere vogels laat uitbroeden), de kuifeend, een nestelend buizerdpaar en verschillende soorten reigers.

Als je al deze dieren van iets dichterbij wil zien kan je altijd een stukje de dijk aflopen en een tijdje aan het water gaan zitten. Let dan wel goed op bij het naar beneden lopen, want op de dijk groeien allerlei mooie bloemen, waar weer grote aantallen insecten op af komen. In de maanden rond Pinksteren zijn hier bijvoorbeeld pinksterbloemen te vinden. Een klein teer plantje, waar je in de vroege ochtend vaak vlinders zoals het oranjetipje op kan vinden. Als het donker wordt klampen de oranjetipjes zich aan deze bloempjes vast en rusten uit tot het zonlicht de dieren weer bereikt. Pas als ze weer zijn opgewarmd door het zonnetje kunnen ze weer verder gaan met hun tocht.

Terwijl de oranjetipjes wachten tot het zonnetje weer opkomt, gaan andere dieren juist op stap. Zo wordt de bever, die hier vaak komt, actief zodra het donker wordt. Ook de das, waar jullie gisteren al een filmpje van hebben gezien, wandelt hier ’s nachts rond. Net als de vos. Voor deze dieren is de nacht een soort bescherming. Mensen slapen meestal rond deze tijd, waardoor ze lekker hun gang kunnen gaan.

 

Goed om te weten:

  • Aalscholvermeer is natuurlijk niet de naam van dit gebied. Het is alleen geen officieel natuurgebied, waardoor het geen naam heeft. Daarom heb ik het maar Aalscholvermeer genoemd.
  • Er valt eigenlijk weinig te wandelen, daarom is het leuk om een handdoek o.i.d. mee te nemen en vanuit het gras te genieten van alle vogels en andere dieren die hier te zien zijn.
  • Wil je toch even een kijkje nemen aan de andere kant? Dat kan, maar blijf dan wel op het pad.
  • Een verrekijker is niet perse nodig, maar wel erg extra leuk!
  • Dit keer geen wandelroute, maar een prachtige fietsroute die ook langs dit stukje natuur komt: https://www.rivierenland.nl/route/bloesemroute-land-van-maas-en-waal/

      De route is 56,2 km en bij knooppunt 59 vindt je dit mooie plekje.

 

Nestelende aalscholver

Close up aalscholver

Na drie uur stil zitten kwam deze aalscholver wel heel dichtbij een kijkje nemen. Klik hier voor het hele verhaal.

Een dodaars

De bomen waar de aalscholvers in nestelen.

Ook zwanen komen hier regelmatig.

Een oranjetipje op een pinksterbloem.

Vier nesten gevuld met jongen en ouders op een tak.

Een paartje kuifeenden.

Een aalscholver vliegt over met een tak in z'n bek.  In bomen, tussen het riet en zelfs onderwater vinden ze deze takjes.

Uitzicht over het achterste meer.

Een van de vele karpers.

Maarts viooltjes

Een kikker kwaakt er op los. De witte bollen zijn z'n kwaakblazen. Deze zorgen voor het harde gekwaak.

De das leeft ook in en rond dit natuurgebiedje. Het hele filmpje vind je hier.

Klein hoefblad

Een waterslak

Het stukje natuur. Let op, de cirkel geeft geen wandelpad aan!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.