Week 20 Personnenbos

Tot nu toe heb ik nergens in het Land van Maas en Waal een bos zoals dit ontdekt. Op een afstandje lijkt het net alsof het gewoon een normaal bos is, maar zodra je een stukje het bos in loopt over de smalle paadjes verandert dat idee compleet. De eerste keer dat ik hier liep had het net geregend en kwam de zon voorzichtig door de wolken. Buiten het bos was het nog fris, maar zodra ik een paar passen het bos in deed voelde het warm en vochtig aan. Het deed me sterk denken aan de tropische gedeeltes van dierentuinen. De enorme hoeveelheid hoge, groene braamstruiken en het prachtige gezang van tientallen vogels werkte daar ook erg goed aan mee. Ik waande me echt in een ander land!

De keren dat ik hier heb rond gelopen zocht ik vaak naar een vogel met een heel speciale zang. Het lied van deze vogel was zo afwisselend en mooi, dat ik moest weten van wie het was. Het geluid bestond uit allerlei tonen  zoals een slecht fluitende mens en een mitrailleur. Ik hoorde het vooral aan het begin van het bos. Dit stukje heeft alleen geen wandelpaden en wel heel veel struiken. Door de paden te nemen om dit stukje heen vond ik hem uiteindelijk toch! In een struik zat een bruin met grijs gekleurd vogeltje dat prachtig en luid het lied zong. Ik herkende hem niet, dus thuis aangekomen zocht ik hem meteen op. Tot mijn verbazing kwam de naam van deze vogel mij een stuk bekender voor. Hij heet namelijk de nachtegaal. Dit vogeltje wordt vaak gehoord, maar weinig gezien en ik snap nu waarom.

In dit voorste stukje bos is nog een andere vogel die ik zeker even wil benoemen. De buizerd. Nu denk je misschien, die zie je toch overal, wat is daar speciaal aan? Heel simpel, een paartje heeft hier een groot nest gemaakt! Vooral vanaf de west zijde kan je het nest goed zien. Ik ben zo benieuwd wanneer we hier jonge buizerds gaan zien! Tot nu toe heb ik nog geen geluid uit het nest gehoord, dus ik denk dat we nog even geduld moeten hebben.

De rest van dit bos zit net zo vol van leven als het begin. Er komen enorm veel insecten voor, waaronder vele langsprietmotten, waterjuffers, spinnen, kevers en hommels. Zelfs in regen plassen op het pad kan je dieren vinden, zoals padden en waterkevers. Het is dan ook echt een aanrader om even bij een waterplas neer te hurken en te kijken naar wat je allemaal kan vinden!

Ook planten zijn er meer dan genoeg aanwezig. Ik had al verteld over de enorme hoeveelheid braamstruiken, maar er zijn nog veel meer soorten. Zo kom je ergens in het midden van het bos door een doolhof van vogelkers. Deze struiken hebben prachtige witte bloemen, die mooi afsteken op de groene bladeren. Een andere bloem die je hier kan vinden is de bosanemoon. Deze is ondertussen al weer bijna uitgebloeid, maar in het vroege voorjaar kan je ze op bepaalde plekken in dit bos vinden. De bijzondere aronskelk wordt hier trouwens ook elk jaar wel gezien. Dit is een bloemsoort die zeker de moeite waard is om naar op zoek te gaan.

Niet alleen bloemen zijn hier overigens interessant. Er groeien namelijk vele grassoorten, zoals bijvoorbeeld zegge. Deze plant groeit graag in moerasachtige omstandigheden en die vind je hier. Ongeveer halverwege het gebied loop je langs een soort moeras waar je deze grassoort kan vinden. Het pad is gelukkig wel gewoon goed beloopbaar.

 

Goed om te weten:

  • Het Personnenbos is een zeldzaam rivierkleibos, laten we dus extra voorzichtig met deze prachtige natuur omgaan.
  • Honden mogen aan de lijn mee.
  • Ik heb geen wandeling kunnen vinden die door dit bos loopt. Wel is het redelijk makkelijk om een rondje door dit bos te lopen, aangezien de paadjes bijna niet begroeid zijn. In ieder geval in de winter en lente, ik kan me voorstellen dat het in de zomer misschien wat begroeider is.
  • Het enige nadeel van dit bos is dat er behoorlijk veel teken rondlopen. Vooral de schapenteek heb ik regelmatig op hoog gras of in struiken gezien. Trek daarom, zodra het boven de 7 graden is, altijd een shirt met lange mouwen en een lange broek aan. Ook zijn dichte schoenen belangrijk. Na het wandelen is het ook goed om even te controleren of er geen teken op je kleding zitten.
  • Parkeren kan je langs de kant van de weg, maar het is makkelijker om op de fiets o.i.d. te komen. De ingang zit aan de Elsenpas, Beuningen.

 

Veel plezier!

 

De ingang van het Personnenbos.

De nachtegaal.

Een roodkopvuurkever.

De bloemen van de vogelkers.

Alleen de koppen van de ganzen steken nog boven het hoge gras uit. Rondom het bos ligt vooral grasland, zoals dit.

Een van de buizerds die hier een nest hebben.

Smaragdlangsprietmot

Een stukje wandelpad in het Personnenbos.

Een soort van de zegge grassen.

Door een groot deel van het bos lopen dit soort kronkelpaadjes.

In het voorste gedeelte kan je veel jonge boompjes zien groeien.

Een boog van vogelkers over het pad.

Een vuurjuffer. Ja echt, zelfs juffers komen in dit bos voor.

Het bos is erg langgerekt, hierdoor krijg je dit soort uitzichten.

Je kan regelmatig hommels zien rondvliegen hier. Doordat ze vaak laag bij de grond vliegen hoor je meestal als eerste het zware gebrom van hun vleugels.

Een oranjetipje. Op de bloemen aan de rand van het bos kan je veel verschillende soorten vlinders tegen komen.

Een waterkever. Het geel/witte op zijn lichaam is de luchtbel waardoor hij onderwater kan ademen.

De omtrek van het Personnenbos.

Een bosanemoon.

De plas waarin ik een pad en verschillende waterkevers vond.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.