Week 27 Uiterwaarden Ewijk

Deze prachtige natuur in het buitengebied van Ewijk is vol leven en kleur. Op dit moment zou je zelfs kunnen zeggen dat het misschien iets te veel is. Door het warme en regenachtige begin van de zomer zijn de planten hier zo hard gaan groeien dat de meeste paden volledig overgroeid zijn met schapenzuring, jacobskruiskruid, kruisdistel en af en toe plukjes zeepkruid. Gelukkig lopen er regelmatig runderen en konikpaarden door het gebied, waardoor er nog net doorheen gestruind kan worden. Alleen een kleine tip voor als je dit wil gaan doen: houdt afstand van de kruisdistel. Deze plant heeft venijnige puntjes die niet heel fijn aanvoelen als je er langs gaat. Gelukkig is dit niet de enige wandeloptie die je hebt voor dit gebied. Je kan ook gewoon over de strandjes struinen. Hier vandaan kan je de prachtige velden met bloemen prima zien en tegelijkertijd de mooie planten van de strandjes bekijken. Er staan bijvoorbeeld teunisbloemen, deze bijzondere bloem gaat in tegenstelling tot veel andere juist ‘s nachts open. Je kan ze dan heel goed ruiken, waardoor er vele nachtvlinders en zelfs bijen op af komen. 

Niet alleen nachtvlinders kan je hier dus vinden, maar dagvlinders zijn er ook super veel. Vooral de atalanta kan je nu overal in dit gebied vinden. Vaak zitten ze op planten zoals de akkerdistel, maar ook op de grond kan je ze aantreffen. Met hun lange roltong halen ze dan vocht en mineralen uit de grond. 

Maar even terug naar die strandjes, want er is wel iets wat goed is om te weten. Door de vele regen staat het water van de Waal hoger dan normaal. Dit zorgt ervoor dat als je de ingang bij de Tacticusbrug neemt en richting de uiterwaarden bij Beuningen wandelt, je twee keer op een inham met water zal stuiten. Op zich is dit geen probleem, want het water staat ongeveer tot je enkels, wat dus makkelijk te doorwaden is. En tijdens de warmere dagen is het zelfs een welkome verfrissing. Het is alleen wel handig om een handdoekje mee te nemen, als je gelijk weer je schoenen aan wilt. 

In deze uiterwaarden leeft, zoals ik al had verteld, van alles. De dieren zijn alleen nogal moeilijk te vinden nu. Uit ervaring van afgelopen winter weet ik dat er in ieder geval een groep konijnen en verschillende hazen leven. Ook de bever komt hier regelmatig even langs. Maar als je nu graag iets wil zien kan je het beste op zoek gaan naar vogels. Zo heeft hier in de afgelopen maanden een kleine kolonie visdieven gebroed. De jongen zijn al groot, maar worden nog vaak gevoerd door de ouders. Als je dus een paar visdieven op een strandje ziet zitten of boven het water ziet hangen zou ik je adviseren om even te blijven kijken. Het is namelijk zo schattig hoe de jongen bedelen en visjes krijgen! Ook vogels zoals de lepelaar zijn hier geen zeldzame verschijning. Je kan ze vaak in de ondiepe wateren met hun snavel het water zien filteren. Zelfs tropische vogels kan je vinden, ook al denk ik niet dat hij daar vrijwillig zit. Er vliegt namelijk een felgroene grasparkiet rond in de toppen van de wilgen. Gelukkig kunnen deze vogels zich prima redden in het wild, maar het blijft een uitheemse vogel die officieel niet in Nederland hoort rond te vliegen.

 

Goed om te weten:

  • Het is een struingebied, dus mag je lekker je eigen pad kiezen.
  • Honden zijn aangelijnd welkom. Het is namelijk niet de bedoeling dat de grazers en hun jongen worden opgejaagd.
  • Zoals altijd, houdt afstand van de runderen en paarden. Voer ze ook absoluut niet, want dan kunnen ze opdringerig worden.
  • Tijdens hoog water is het gebied voor een groot deel onbereikbaar.
  • Dit keer heb ik geen wandeling voor jullie kunnen vinden. Ga daarom gewoon lekker struinen en ontdek dit gebied zelf!
  • Parkeren kan op verschillende plekken op en langs de dijk, zie de kaart. Let er wel op dat je voldoende ruimte overlaat voor andere voertuigen.

 

Twee konikpaarden op de Ewijkse plaat.

Een van de twee inhammen die tijdens een wat hoger waterpeil gevuld staan met water.

Wilde cichorei.

Kruisdistel, een plant waar je niet te dichtbij wilt komen.

Een veld vol bloemen. Iets wat je veel kan vinden in dit gebied.

De konikpaarden knabbelen graag aan de wilgen. Ook gebruiken ze de laaghangende takken als hulpmiddel om van jeuk af te komen. 

Lepelaars komen regelmatig voor in de uiterwaarden van Ewijk.

Een teunisbloem.

Ondanks dat er veel verkeer in de buurt is, kan je heerlijk genieten van de rust.

Bosjes zeepkruid op het strand.

Een bergeend.

Soms gebruiken dieren de spullen die wij mensen achterlaten. Zo kwam ik deze maskerbij tegen die samen met een paar soortgenootjes in dit stukje kauwgom had overnacht. De meeste waren al op het hout gaan zitten om op te warmen, maar deze bleef nog even poseren.

Een visdief met een gevangen visje.

Een van de ouders komt een visje bij twee jonge visdieven brengen.

Tijdens het half uurtje dat ik heb zitten kijken naar de visdieven kwam er nog een roek langs. Deze werd onmiddellijk belaagd en achtervolgt tot hij ver van de jongen was.

Een veulen van de konikpaarden met een dreigende lucht op de achtergrond.

Een groot aantal atalanta vlinders op akkerdistel.

Van dichtbij zien atalanta's er ook erg mooi uit.

Vele reukeloze kamille aan de rand van het water.

In het vroege voorjaar ben ik ook in dit gebied geweest. Toen waren er net een paar schattige kalfjes geboren.

Zelfs als alles kaal is, is het nog steeds een prachtige omgeving.

Heel het jaar door kan je hier paddenstoelen vinden. 

Een konijn in de ochtend.

De kaart van het natuurgebied. Bij de rode lijnen zijn ingangen te vinden. Bij de P's parkeergelegenheden.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.