Week 19 Kaliwaal deel 2

Misschien weten jullie het nog wel, in de eerste week januari begon ik dit project met de Kaliwaal deel 1. Aangezien ik die kant op mijn duimpje ken en dit deel totaal niet, besloot ik ze op te delen in twee gebieden. En dan is nu eindelijk deel 2 aan de beurt!

In de afgelopen weken ben ik hier een paar keer overdag geweest, maar ik kon niet echt veel vinden om over te schrijven. Dit kon ik gewoon niet geloven, aangezien het landschap perfect is voor vele soorten. Daarom besloot ik gisteren om vroeg op te staan en net na zonsopgang daar toch nog een rondje te lopen. Dit was een geweldige keus! Ik had nog maar een paar stappen gezet toen ik opmerkte dat er opvallend veel geplons in het water te horen was. Eerst dacht ik nog aan een paar grote kikkers, maar al snel kwamen er vinnen boven water en af en toe ook een kop. Nu begon me iets de dagen. Het moet paaitijd zijn! Hoe verder ik langs het water liep, hoe meer ik er zag. Bij elkaar moeten het echt honderden brasems zijn geweest, die in deze wateren bij elkaar kwamen om te paaien. Tijdens het kijken naar dit fascinerende verschijnsel, viel me iets op. Op hun kop en soms zelfs over het hele lichaam zaten witte bultjes. Later kwam ik er achter dat dit paaiknobbels zijn. Deze bultjes ontstaan in de (late) winter en zijn erg handig. Normaal hebben brasems namelijk een gladde huid waardoor paaien lastig gaat, maar doordat ze nu een meer ruwe huid hebben, glijden het mannetje en vrouwtje minder snel van elkaar af. Dat maakt het paaien dus een heel stuk makkelijker.

Een andere waterliefhebber die ik hier ben tegengekomen is de bever. Dit prachtige dier is volgens mij hier regelmatig te spotten en het lijkt er op dat hij redelijk aan mensen is gewend aangezien hij opvallend rustig bleef toen ik hem zag. Heb je dus altijd al een keer een bever willen zien? Dan zou je eens in dit gebied kunnen gaan kijken. Zorg dan wel dat je er vroeg in de ochtend bent, want bevers zijn meestal het actiefst in de nacht en rond de schemering.

Dit gebied bestaat net als Kaliwaal 1 uit veel wilgen, maar één plantsoort komt vooral in dit deel voor en dat is de brandnetel. Er staan er echt ongelooflijk veel! Het zal vast niemand z’n favoriete plant zijn, maar toch is hij erg belangrijk. Het is namelijk een voedselbron voor vele soorten insecten. Vlinders zoals de dagpauwoog en de atalanta leven bijna hun hele leven op deze plant. Zij kunnen zelfs niet leven zonder de brandnetel, want hun rupsen lusten geen enkel ander voedsel. Maar ook verschillende bladsnuitkevers, cicaden en zelfs vogels zoals de bosrietzanger kunnen niet zonder deze prikkelige plant, omdat het hun voedsel of hun thuis is.

Al die insecten die op de vele brandnetels afkomen, zijn weer enorm fijn voor vogels. Bij één soort kan je dit heel goed zien en dat is de spreeuw. Zij nestelen in oude spechtenholletjes en op dit moment zijn ze druk bezig met het voeren van hun jongen. Het is dan ook erg leuk om, als je zo’n gaatje ziet, op een afstandje af te wachten. De ouders zijn nooit ver weg en zullen meestal om de paar minuten weer een snavel vol met insecten komen brengen.

 

Goed om te weten:

  • Honden moeten aan de lijn.
  • In dit gebied lopen taurossen en Exmoorpony's. Geniet van deze prachtige dieren op een afstandje en voer of aai ze niet
  • Er zit een echte parkeerplaats bij de ingang van het gebied!
  • Met hoogwater overstroomt dit gebied en is dan ook niet toegankelijk.
  • Een echte wandelroute heb ik niet kunnen vinden. Maar dat betekent zeker niet dat je hier niet kan wandelen. Ga daarom op avontuur en verken de smalle paadjes die overal door dit gebied lopen!

 

Een paadje door de brandnetels.

Hondsdraf

Een spreeuw met twee jongen.

De groep taurossen.

De natuur begint al heerlijk groen te worden.

Een meeuw met zijn vangst.

Deze grondel kon ik nog net fotograferen voordat hij weer onder het zand in het water verdween.

De bever. Wat een geweldig dier is het toch!

Een van de vele smalle paadjes die door de Kaliwaal lopen.

Een familie ganzen. De kleintjes worden al groot!

Twee Exmoorponys.

In dit stukje water zaten ontzettend veel brasems. Hier kan je een beetje zien hoe druk het was.

Twee brasems. Bij de voorste kan je, als je goed kijkt, paaiknobbels zien.

Op het gras en al het andere spul wat onderwater zit, kan je nu veel eitjes zien.

De volgende generatie is op sommige plekken al geboren.

Een stukje landschap.

Een grote brandnetel van dichtbij.

Het water van dit gebied staat in verbinding met de Waal en kan dus elke dag weer een andere hoogte hebben.

Een rups die op de brandnetel voorkomt.

Heel veel brandnetels kan je in dit gebied tegenkomen. Beschermende kleding is fijn als je echt van het grote pad af wil.

Twee parende snuitbladkevers op de brandnetel. Deze kever kan je hier nu vaak zien.

Een reiger in de vroege ochtend.

Het groen van de Kaliwaal.

Een Chinese wolhandkrab, ook deze kan je hier tegenkomen. 

De kaart van de Kaliwaal met de parkeerplaats.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.