Week 21 Uiterwaarden Heerewaarden - Veluwe

Deze rustige en mooie uiterwaard ligt tussen de dorpen Heerewaarden en Veluwe. Als ik aan een uiterwaard denk, zie ik grasvelden met enkele bomen en daarna zand met de rivier voor me. Zo zou je dit gebied ook kunnen omschrijven, maar dan doe je het toch echt te kort. Vanaf de klinkerweg zie je inderdaad een behoorlijk groot veld voor je. Maar dit veld bestaat niet uit gemaaid groen gras, maar uit zacht wiegende grashalmen en vele soorten bloemen. Vooral aan de randen bij de rivierkant kan je allerlei bloemen vinden. Wede, bieslook (wat beide niet veel voorkomende planten zijn), het roze schapenzuring, de prachtige rimpelroos, helder witte akkerhoornbloemen en gele wilde reseda. En dit is nog maar een kleine greep uit de vele mooie bloemen die hier groeien!

Ondertussen weten jullie het vast wel; waar zoveel bloemen zijn, zijn ook veel insecten. Zelf heb ik hier onder andere de muisgrijze kniptor, bladwespen en ontzettend veel mieren gezien. Ga ook eens kijken op de bloemen welke insecten jij kan vinden! Een app zoals Obsidentify is erg handig als je wil weten wat voor diertje je gevonden hebt. Heb je geen internet buiten? Geen zorgen, dan kan je ook gewoon een foto maken en deze later invoeren op waarneming.nl.

Veel bomen trekken ook insecten aan. En in deze uiterwaarden heb ik het dan vooral over de wilg. Ondanks dat hij geen bloemen heeft, zit hij vol van leven. De spinselmot is hier bijvoorbeeld niet weg van te slaan. Op dit moment zijn de rupsen begonnen aan hun grote meesterwerk. Het inpakken van bomen met hun spinsel! Ik vind het elk jaar weer ontzettend speciaal om dit proces te zien.

Een ander insect dat je in de wilg kan waarnemen is de wilgenbezemmijt. Eigenlijk is dat niet helemaal waar. De diertjes zelf kan je namelijk helemaal niet zien, maar hun behoorlijk grote gallen wel. Kijk maar eens tussen mijn foto’s, daar kan je er eentje vinden.

Door al die insecten heb je ook weer veel vogels die hier rondzweven en huppen. Twee vogels vielen mij speciaal op. De grasmus, een klein bruin vogeltje met bij zijn keel een witte vlek. Deze kan prachtig zingen en de mannetjes hebben ook nog eens een leuke kuif wanneer ze hun lied laten horen. En de graspieper. Dit vogeltje is bruin met wit en heeft een zeer opvallende vlucht. Hij vliegt behoorlijk ver omhoog, waar hij dan even als een valkje blijft hangen en daarna zich met grote snelheid omlaag laat storten tot vlak boven de grond. Elke keer als ik het zag verbaasde ik me er over, want nog nooit heb ik een zangvogel zo roofvogelachtig zien vliegen.

Dit alles kan je makkelijk aanschouwen, terwijl je lekker op een van de strandjes zit uit te rusten. Als je tenminste niet wordt afgeleid door de dingen die zich op het strand en boven de rivier zelf afspelen. Want over het zand rennen vele bastaardzandloopkevers en de visdief duikt hier regelmatig het water in op zoek naar een lekker hapje. En dan heb ik het ook niet eens gehad over de prachtige uitzichten die je hier hebt. Maar ik verwacht dat dit al meer dan genoeg is om te lezen. Daarom moet je de rest zelf maar gaan ontdekken ;-).

 

Goed om te weten:

 

Veel plezier!

 

Struiken met vele witte bloesems. Dit zijn echte insecten trekkers!

Een bastaardzandloopkever.

Een veld vol bloemen. Prachtig toch?

Wilde reseda.

Een visdief staat op het punt zich weer naar beneden te laten vallen in de hoop een vis te vangen.

Brede ereprijs.

Op een enkel strandje is het zand zo hoog opgestoven dat je alleen nog de lucht er achter kan zien.

De rimpelroos.

Heksenmelk met mieren op de bloemen.

Een zeldzame grindwolfspin in zijn holletje.

Het wandel/struinpad.

Tijgertaaiplaten op een dode stronk. Deze paddenstoel heeft, zoals je kan zien, geen probleem met een natte omgeving.

Een muisgrijze kniptor op schapenzuring.

Bieslook van bovenaf.

De graspieper.

Wede, een in Nederland zeldzaam voorkomende plant. Maar hier langs de Waal komen ze redelijk veel voor.

Iets wat ik nog niet veel heb gezien op de strandjes van de Waal. Riet! De eerste keer dat ik het zag stond het water nog wat lager waardoor het riet gewoon op het zand van de strandjes stond.

Een avondkoekoeksbloem.

De Grasmus.

Een bladwesp.

De gal van wilgenbezemmijt.

Een van de vele groepjes spinselmotrupsen in een wilg.

Tijdens hoogwater kan er niet gewandeld worden in deze uiterwaard.

Het gebied waar je kan wandelen. In het midden, bij de P, vind je de beste parkeerplaats.

Het prachtige schapenzuring op een van de strandjes.

In dit gebied kan je ook de oudste zwarte populier van Heerewaarden en omgeving vinden! Hij is ergens tussen 1880 en 1890 geplant en heeft de naam De Kopse Boom.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.