Week 29 Bergharen buitengebied

Langs de rand van het dorp Bergharen ligt een stukje natuur verborgen. Het landschap wordt afgewisseld met een wetering, sloten, bosjes en maïsvelden. Dit stukje natuur kan je doorkruisen via twee paden die elkaar in het midden ontmoeten bij een mooie picknickplek. Het is misschien niet heel groot, maar er is wel veel te zien.

In de zomermaanden kan je hier bijvoorbeeld ontzettend veel insecten vinden. Dit komt onder andere doordat de eigenaar van het maïsveld waar je langs komt, elk jaar weer een prachtige bloemenmix heeft staan. Deze bloemenmix bestaat onder andere uit korenbloemen, graansoorten, klaprozen, zonnebloemen en Phacelia’s. Die laatste vind ik nog het meest bijzonder. Het is een bloem die officieel helemaal uit Californië komt en ondertussen is ingeburgerd in Nederland. In het begin lijken ze eigenlijk een beetje op super harige rupsen, totdat de bloemen beginnen te bloeien. Dan krijgen ze namelijk een soort kroon van paars/blauwe bloemen. Een erg mooie plant dus!

Op al deze planten komen natuurlijk allerlei insecten af. Vlinders zoals de kleine vuurvlinder en de citroenvlinder met zijn prachtige bladvormige vleugels kan je regelmatig tussen de bloemen zien zitten. Kevers zoals het soldaatje en de gevlekte smalboktor zijn hier in overvloed te vinden. En afgelopen jaar zat er zelfs een wespennest tussen alle bloemen in de grond verstopt. Je kon toen goed zien hoe ze met stukjes klei uit de grond kwamen gevlogen en af en toe weer met een prooi naar binnen gingen. Maar dit jaar is dit nest niet meer bewoond.

Niet alleen op deze bloemen kan je al deze diertjes vinden. Terwijl je wandelt over het pad stijgen er om je heen regelmatig waterjuffers op uit het gras. En op een zonnige dag klinkt er ook nog eens overal getsjirp van vele sprinkhanen, die het vaak op een springen zetten zodra je te dichtbij komt. Dit zijn overigens niet de enige springgrage dieren hier. Vooral langs het, in de zomer goed verborgen, slootje naast de bloemenrand, zitten veel kikkers. Ze zijn erg moeilijk te vinden, maar zodra je in de buurt van de rand komt springen ze met een enorme sprong door het riet het smalle slootje weer in.

Ook libellen zijn veel te zien in dit gebied. Vooral aan de randen van de grotere wetering leven er vele soorten. Sommige zijn behoorlijk groot, zoals de grote keizerlibellen. Deze soort houdt echt van het water en is dan ook vooral boven en in de beplanting langs het water zichtbaar. Andere zijn een slag kleiner, zoals de bloedrode heidelibellen. Deze houdt ook van water, maar kan je ook tegenkomen in struiken en op takjes van bomen iets verder daar vandaan.

 

Goed om te weten:

  • Honden mogen aan de lijn mee.
  • Een leuke wandelroute die door dit gebied komt kan je hier vinden: https://assets.glk.nl/docs/ee8918bc-c8aa-483d-b678-a438ca2d41d8.pdf
  • Parkeren kan op twee plekken. P1 (zie de kaart) is gratis en voor een stuk of 5 auto’s. P2 is een parkeerplaats waar veel auto’s kunnen staan, maar je bent officieel wel een ijsje o.i.d. verschuldigd aan de snackbar/restaurant aan de overkant van de weg.
  • Er stopt ook een bus dichtbij een van de ingangen. De halte heet Schaarsestraat, Bergharen.

 

Het wandelpad langs een van de randen met bloemen.

Een kleine vuurvlinder.

De korenbloem.

Een soldaatje wat net zijn vleugels spreidt om weg te vliegen.

Een Phacelia met de nog op een behaarde rups lijkende knoppen.

De Phacelia van dichtbij.

In het gebied zijn twee bruggetjes te vinden. Dit is er een van.

Een van de vele sprinkhanen.

Een klaproos tussen verschillende andere planten.

Het zijn er nu nog weinig, maar deze zonnebloem bloeide al afgelopen week.

De grote keizerlibel.

Een bloedrode heidelibel.

De nieuwe wetering.

Een citroenvlinder.

Twee gevlekte smalboktorren.

Twee parende waterjuffers.

Een kreeft in het ondiepe slootje.

Een stukje wandelpad onder de bomen door.

Een jonge zwartkop.

De lange brug over de nieuwe wetering.

De kaart van het gebied met parkeerplaatsen 1 en 2.

Vanaf Parkeerplaats 1 heb je een mooi uitzicht op de grote kerk van Bergharen.

De vele bloemen langs het mais.

In dit slootje leggen waterjuffers eitjes en zwemmen regelmatig jonge visjes.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.