Week 31 Roodslag

Terwijl het dauw nog op het gras ligt, zijn de eerste dieren al uren actief in dit bosje aan de rand van Beuningen. Sporen van een vos en meerdere reeën maken duidelijk dat ze pas nog over het pad hebben gelopen en zich waarschijnlijk niet meer gaan laten zien tot het weer gaat schemeren. De vele naaktslakken laten zich wel goed zien. Ze kruipen langzaam voort over het gras, opzoek naar een lekker hapje. Hoger in de bomen doorbreken meerdere achter elkaar aanvliegende spechten de stilte met hun bekende en nogal luide gelach.

Het is echt heerlijk om hier in de vroege ochtend rond te wandelen. Je hebt het gebied vrijwel voor jezelf en de kans om dieren te zien is vele malen groter. Dit stukje natuur bestaat uit een bosje met  bloemrijke randen en lange, soms droogstaande, sloten die naast het pad te vinden zijn. Deze sloten kan je nu door de begroeiing maar af en toe goed zien, wat wel jammer is want je hoort er regelmatig geplons en geritsel  uit komen. Voor mij is het nog een raadsel wie die geluiden maakt, maar ik heb wel verschillende daders in gedachten. Ik heb bijvoorbeeld een kikker langs de rand van de sloot zien zitten. Deze kunnen een flinke plons veroorzaken wanneer ze vanaf de kant het water in duiken, dus het zou goed kunnen dat je deze hoort. Maar het geluid klonk regelmatig echt alleen vanuit het water, dus misschien vallen kikkers dan toch af. Een ander aanknopingspunt zijn de paadjes van de ene sloot naar de andere die je hier regelmatig kan vinden. Daaruit zou je kunnen opmaken dat het om eenden of misschien wel ratten gaat. Beide heb ik alleen nog niet kunnen ontdekken. Misschien gaan jullie dit mysterie wel uitvogelen als je hier een keer bent. Laat het me dan zeker weten! In de winter zodra de begroeiing weer weg is kan je in deze slootjes overigens ook kreeften vinden, maar die maken natuurlijk ook geen paadjes over het gras.

Even terug naar de bloemrijke randen. Door heel het gebied staan allerlei soorten bloemen. Maar een is opvallend veel aanwezig en dat is de gewone berenklauw. Deze plant heeft vele kleine bloemetjes die samen weer een soort kleine boeketten vormen. Vooral als je deze bloemetjes van dichtbij bekijkt zie je pas hoe mooi ze eigenlijk zijn. Maar dat betekent niet dat je ze gelijk moet gaan plukken. Want net als bij zijn bekende, grotere broer, is het niet erg slim om deze plant aan te raken. De haartjes op de stengel kunnen namelijk jeuk en irritatie op je huid veroorzaken. De gevolgen zijn minder ernstig dan van de reuzenberenklauw, maar nog steeds niet erg fijn. Een andere bloem die erg opvalt tussen alle inheemse planten is de reuzenbalsemien. Deze haast tropisch eruit ziende plant heeft indrukwekkende roze bloemen, die niet snel te verwarren zijn met andere planten. Jammer genoeg is het niet bepaald een gewilde plant. Sinds 2017 staat hij op de lijst van invasieve exoten die in heel Europa bestreden moeten worden. Deze plant groeit namelijk zo hard dat hij vele inheemse planten verstikt en ook nog eens problemen veroorzaakt voor de oevers waarop hij staat. Zo zie je maar weer hoe zoiets moois toch voor grote problemen kan zorgen.

Laten we maar even naar een wat leuker onderwerp gaan, want die zijn hier gelukkig ook. Zo leeft hier de bramenspinkhaan. Deze vrij algemene sprinkhaan komt vooral langs de grote rivieren en in het zuidoosten van Nederland voor. Je kan hem redelijk makkelijk herkennen aangezien het een vrij grote, bruine, zeer kort gevleugelde sprinkhaan is. Hij is te zien van midden juni tot eind september, waardoor hij bij de laatst te ziene soorten van het jaar hoort.

Tijdens het wandelen door dit gebied is er een grote kans dat je ook een stadsreus gaat zien. Misschien schrik je wel als je hem ziet, want als hij voorbij zoeft heeft hij aardig wat weg van een hoornaar. Maar voor de stadsreus hoef je absoluut niet bang te zijn. Het is namelijk gewoon een hele grote zweefvlieg! Deze zweefvlieg lijkt alleen zo sterk op een hoornaar dat hij kan profiteren van de angst van vogels of andere roofdieren om gestoken te worden. Wij kunnen het verschil tussen de hoornaar en de zweefvlieg redelijk goed zien, een hoornaar heeft bijvoorbeeld een dunne taille, terwijl de stadsreus een behoorlijk lompe vlieg is. Ook zijn de vleugels van een stadsreus breder en heeft deze geen lange voelsprieten. Goed kijken dus wanneer je een hoornaar denkt te zien, want het kan net zo goed een vriendelijke stadsreus zijn.

 

Goed om te weten:

  • De naam Roodslag verwijst naar de rode, ijzerhoudende bodem die je hier kan vinden.
  • Honden moeten aan de lijn blijven.
  • Op dit moment is een deel van het gebied afgesloten door essentaksterfte. Deze ziekte zorgt voor stervende bomen en vallende takken, waardoor het niet veilig is om daar te wandelen. Dit gedeelte ligt midden in het gebied, waardoor je nog prima een mooi rondje kan lopen. Het afgesloten deel zal weer open gaan zodra alle dode bomen en takken zijn weggehaald.
  • Parkeren kan op een kleine parkeerplaats een paar stappen van het gebied vandaan. Zie de kaart.
  • Een mooi wandelroute die door dit gebied loopt kan je hier vinden: https://klompenpaden.nl/klompenpad/doddendaelpad/

 

Gewone berenklauw van bovenaf.

Een stadsreus.

Een stukje wandelpad.

Een van de weinige kikkers die even wilde blijven zitten voor een foto.

Een bloem van de reuzenbalsemien.

Een gewone doolhofspin. Deze spinnen maken grote trechtervormige webben tot 50 cm groot.

Bloedrode heidelibel.

Het wandelpad komt ook langs akkerranden.

Coloradokever. Vooral de larve van deze kever kan een ware plaag zijn op aardappelplanten. 

Net uitgebloeide wilde peen rolt op tot een bolletje. Deze bolletjes worden ook wel vogelnestjes genoemd.

Een bloem van de reuzenbalsemien met een snorzweefvlieg erop.

De bramensprinkhaan.

Een van de mooie paadjes in dit natuurgebied.

Een van de vele naaktslakken die hier rondkruipen.

Klein geaderd witje.

Grote groene sabelsprinkhaan.

Een akkerhommel komt stuifmeel halen bij de reuzenbalsemien.

Close up van wilde peen.

In de herfst is het ook een prachtig bos.

Dit deel van het gebied is nu nog afgesloten, maar zeker de moeite waard om een kijkje te nemen zodra ze de dode bomen en takken hebben weggehaald.

Een ree die vlak voor mijn neus het bos uit gelopen kwam en zodra hij mij zag het veld op renden.

De kaart van natuurgebied Roodslag met rechts op de parkeerplaats. De rode streepjes geven de ingangen aan.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.