Landkokerjuffer

15-2-2020

Een lange tijd heb ik bomen met korstmos afgespeurd, opzoek naar een zakrups. Een zakrups is de larve van een microvlinder en ik vind het echt prachtige beestjes. Ze hebben kleine kokers waar ze hun kwetsbaar achterlijf, wat een beetje op een worm lijkt, in verstopt houden. Ook kunnen ze zich er volledig in terugtrekken wanneer er gevaar is. Deze kokers kunnen er zeer verschillend uit zien, aangezien ze worden gemaakt met spinsel aan de binnenkant en kleine dingetjes die ze vinden aan de buitenkant. Sommige larve bedekken de koker met korstmos, andere met takjes en weer andere met stukjes bladeren. Deze spullen halen ze allemaal uit hun omgeving, waardoor het zeer moeilijk is de kokers te vinden.

Niet alleen op het land kan je dit soort beestje vinden, maar ook in het water. Deze diertjes heten kokerjuffers, ze lijken veel op de zakrupsen, maar leven voornamelijk onderwater. Een ander verschil is dat ze na hun verpopping een schietmot worden en niet een microvlinder. Maar aangezien het de laatste tijd nog een beetje te koud was om in het water te gaan zoeken, ging ik vooral voor de zakrups.

Een tijdje terug was het eindelijk raak. Ik stond op van het fotograferen van een sneeuwklokje toen ik plotseling een paar millimeter groot, wit, puntig dingetje op mijn schoen zag zitten. Ik kon het haast niet geloven, was dat echt zo'n beestje? Voorzichtig duwde ik het kokertje van mijn schoen af en knielde naast hem neer. Na een korte minuut zag ik via mijn camera (met het blote oog was het te moeilijk om te zien of er iets gebeurden) dat hij voorzichtig zijn hoofdje naar buiten stak. Gefascineerd heb ik daarna toegekeken hoe hij over het pad begon te lopen.

Thuis voerde ik de foto's in op Waarneming.nl om te achterhalen wat voor zakrups het was. Maar ik werd erg verrast door de uitslag. Het bleek helemaal niet om een zakrups te gaan, maar om een Kokerjuffer! Dit vond ik erg vreemd, want ik was er van overtuigd dat alle kokerjuffers onderwater leven. Niet dus. Er is om precies te zijn één soort kokerjuffer die op het land leeft, deze soort heeft dan ook een toepasselijke naam en heet de Landkokerjuffer. Ondanks dat het geen zakrups was, ben ik erg blij met deze vondst. Of het nou een zakrups of een kokerjuffer is, ze blijven me fascineren door hun prachtige bouwwerkjes. Want zeg nou zelf het is toch bijzonder dat deze mini diertjes, dit soort prachtige huisjes kunnen maken?!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.