Bevroren boomgaard

30-3-2020

De laatste weken waren er een paar nachten bij die erg koud waren. De temperatuur ging zelfs onder nul en dat is voor de fruittelers het teken dat ze moeten beginnen met het besproeien van de boomgaarden. Zo ook bij Fitapple, een grote appelboomgaard aan de rand van Puiflijk. Dit jaar moesten ze al vroeg in het jaar beginnen met sproeien. Een van de eigenaren vertelde dat door de warme temperaturen van deze winter de bloesems en knoppen extra vroeg zijn. Dit heeft er voor gezorgd dat ze al halverwege maart moesten sproeien, in plaats van april! Dit is niet bepaald fijn voor deze mensen, want elke nacht dat het vriest of bijna vriest moet er iemand bij de boomgaard zijn die alles nauwgezet in de gaten houdt. Dit bedrijf was bijvoorbeeld al sinds half 11 ´s avonds bezig en de sproeiers gingen pas om een uur of 9 de volgende dag uit. 

Toch doen ze het elke keer weer en ze hebben er een goede reden voor ook. Het water wat op de bomen komt vormt namelijk een beschermend jasje van ijs om de knoppen en bloesems. Dat klinkt misschien raar, want als je ijs aanraakt dan is dat koud. Maar wanneer water in ijs verandert, komt er warmte vrij. En doordat de telers voortdurend blijven sproeien in de uren dat het onder nul is, blijft er ijs ontstaan en daarmee ook deze warmte die stollingswarmte heet. Door deze stollingswarmte daalt de temperatuur nooit verder dan nul graden in dit ijsjasje en gaan de bloesems en knoppen niet dood door bevriezing. Het gevolg hiervan is dat de fruitteler en de rest van Nederland later in dit jaar een mooie fruitoogst hebben en wij nu 's ochtends vroeg even kunnen genieten van een prachtig ijslandschap!

 

Wil je dit ook zien? Let dan op de volgende dingen:

- Het moet 's nachts gevroren hebben, houd daarom de temperatuur goed in de gaten. Onder de -2 kan je er zeker van zijn dat er is besproeid.

- Het moet al warm zijn geweest in de voorgaande periode. Zolang de bloemknoppen er nog niet zijn, wordt er natuurlijk niet besproeid.

- Ga vroeg op pad. Zodra het boven nul is stoppen ze met besproeien en is het ijs snel weg.

- Ga niet zomaar een boomgaard in. Vraag altijd eerst even om toestemming aan de fruitteler.

Veel plezier!

Reactie plaatsen

Reacties

deveny
4 jaar geleden

hele mooie foto's

Roanne
4 jaar geleden

Dankjewel!