Week 1 Kaliwaal deel 1

De Kaliwaal is een groot gebied in de uiterwaarden bij Boven-Leeuwen en Druten. Sinds een jaar of 4 is het oostelijke deel, dat naast Excluton ligt, mijn favoriete plek om van de natuur te genieten. In de winter lijkt het misschien niet erg mooi, maar in de vele keren dat ik hier ben geweest is het duidelijk geworden dat dit gebied vol met leven en fascinerende dingen zit.

Zo zijn er altijd wel watervogels te vinden. In grote hoeveelheden komen er allerlei soorten ganzen en meeuwen voor, ook komt er elk jaar in de zomer een groep lepelaars naar de Kaliwaal. En af en toe komt zelfs de visarend een kijkje nemen!

Zoogdieren kan je hier ook genoeg vinden. Zo komt er regelmatig een bever eten en takken halen voor zijn burcht, kan je in de lente als je geluk hebt jonge vosjes zien spelen en zijn hier indrukwekkende taurossen uitgezet.

Verder heb je een enorme diversiteit aan insecten en planten. Waaronder de spinselmot, waarvan de rups elk jaar weer tientallen bomen inpakt met zijn witte spinsel, de zeer zeldzame grindwolfspin en de zeldzame plant zomerfijnstraal.

Ik kan nog vele dieren, insecten en planten opnoemen die hier leven, maar het beste kan je natuurlijk gewoon zelf gaan ontdekken wat hier nog meer leeft!

Goed om te weten:

  • Honden aan de lijn. Dit wordt vaak niet gedaan, maar vrijwel heel het jaar door lopen hier groepen taurossen met kalfjes rond. Daarom adviseer ik toch om (niet goed luisterende) honden aan de lijn te doen.
  • Als het wat harder waait dan normaal kan je beter uit de buurt blijven van de bomen aan de waterkant. Deze zijn niet heel stevig, waardoor er regelmatig takken uit vallen.
  • Mogelijk is het water in de plas niet helemaal gezond. Zorg daarom dat je er niks van binnen krijgt.
  • Mogelijke parkeerplaatsen: zie de P in de kaart. Bij de parkeerplaats aan de oostkant wordt veel met vrachtwagens gereden, dus let daar goed op.
  • Dit is een struingebied, dus ga lekker van de paden af en ontdek!

Veel plezier!

Een groep met aalscholvers, meeuwen, reigers en lepelaars.

Ingesponnen bomen door de spinselmot.

Een van de Exmoorpony's, die ook in de Kaliwaal leven.

Een jonge vosje uit een van de nestjes van 2020.

De bever op een van de strandjes.

De taurossen met een jong.

De zeer zeldzame grindwolfspin.

Taurossen langs de Waal.

Ganzen op de zomerdijk.

Een paadje onder de bomen door.

Een kleine plevier, een van de vele watervogels die je hier kan vinden.

Een jonge zeearend. Eens in de zoveel tijd komen ze hier overvliegen of jagen.

Vlinders kan je hier in de zomer veel tussen de begroeiing vinden. Zo ook deze dagpauwoog.

De doornappel. Een grote, opvallende plant die hier tussen juni en september veel voorkomt.

Een toorts. Dit is een plant met prachtige bloemen.

Kaart van het oosterlijke gedeelte van de Kaliwaal.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.