Week 2 Buitenpolder Heerewaarden

Dit natuurgebied heb ik nog maar een paar keer bezocht en toch is het al een van m’n favorieten. Het is namelijk ontzettend leuk om te zien wat de bever(s) hier heeft gedaan. Het lijkt alsof hij in de nacht als een gek rond rent en op allerlei plekken bomen half om knaagt! 

Via mijn wildcamera wilde ik dit eens goed bekijken, helaas liet de bever zich maar een keer even zien. Wel ontdekte ik een andere bewoner van dit gebied. De wezel! Deze kleine marterachtigen zijn overdag om de 3 uur actief, dus misschien zie je er wel eentje rond huppen als je hier wandelt.

Niet alleen springen er wezels rond, maar zodra het water van de Maas dit gebied gedeeltelijk overspoelt komen er vele springstaartjes tevoorschijn. Deze minuscule insecten worden dan door het water uit hun schuilplaatsen verdreven, waardoor ze vaak aan de waterrand in grote groepen rond hangen. Als je dan met je vinger bij zo´n groepje stippen in de buurt komt, springen ze alle kanten op, wat er grappig uit ziet.

In deze polder kan je overigens nog iets bijzonders tegen komen. Er loopt namelijk een kwelstroom door dit gebied. Deze stroom wordt veroorzaakt door hoogwater aan de Waal. Ondanks dat de Waal geen direct contact heeft met het gebied, veroorzaakt deze bij hoogwater zo’n druk op het ondergrondse (kwel) water, dat het in een van de plassen van de buitenpolder Heerewaarden uit de grond omhoog komt en uiteindelijk voor een stroompje naar de Maas zorgt. Bij een wat hogere waterstand kan dat stroompje al snel een gedeelte van de polder bedekken, waardoor er gedeeltelijk niet meer gestruind kan worden. Dit geldt ook voor hoogwater in de Maas.

Iets totaal anders, wat je vast wel zal opvallen als je hier rondloopt, zijn de diepe bandensporen in een klein stukje van dit gebied. Zelf vroeg ik me af wat hier nou gebeurt, want er zijn niet veel natuurgebiedjes die dit zo duidelijk hebben. Gelukkig hebben we daar tegenwoordig internet voor, dus vrij snel kwam ik er achter dat dit gedeelte ongeveer 1x per maand wordt gebruikt door Land Rover om een cursus offroad rijden te geven. Dus ben je niet zo van het wandelen, dan kan je ook deze cursus nemen ;-). Als je nu denkt, leuk dat kan ik met mijn eigen auto ook! Helaas, alleen het bedrijf Land Rover mag dit, voor de rest is het gebied niet voor voertuigen toegankelijk.

Ondanks dat hier dus af en toe jeeps rond rijden, gaat het goed met de natuur. Er is zelfs een grote diversiteit aan dieren en planten ontstaan in de afgelopen jaren. Zo kan je in een publicatie van Maas in Beeld het volgende lezen: ‘In korte tijd hebben zich nieuwe indicatieve en bedreigde soorten gevestigd, zoals Gewone agrimonie, Rode ogentroost, Fraai duizendguldenkruid, Oeverloper, Ijsvogel, Visdief, Rugstreeppad, Bruin blauwtje en Zwervende pantserjuffer. Andere bijzonderheden zijn Ruige weegbree, Hartegespan, Rietorchis en Rivierrombout. De buitenpolder Heerewaarden is het meest soortenrijke terrein voor bijzondere broedvogels in het Noordelijke Maasdal.’ Klinkt goed, toch?

 

Goed om te weten:

  • In dit gebied mag je vrij rondstruinen.
  • Officieel heet dit gebied de Schutwaard, maar tegenwoordig kent vrijwel iedereen het als de Buitenpolder Heerewaarden.
  • Het kan op sommige plekken ontzettend modderig zijn, dus doe schoenen aan die vies mogen worden.
  • Een mogelijke wandelroute kan je op deze kaart vinden: https://www.rivierenland.nl/wp-content/uploads/2020/04/w32_deplusgroteplusrivieren.pdf In het gebied staat deze route met paaltjes aangegeven.
  • Mogelijke parkeerplek: zie P in kaartje. De kaart kan je vergroten door er op te klikken.

 

 

De wezel in Buitenpolder Heerewaarden.

Ook de buizerd komt veel voor in dit gebied. In dit filmpje kan je hem zien eten van een vis.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.