Week 3 De Uivermeertjes

Een prachtig, helder meer. Ze bestaan gelukkig nog hier in Nederland! En de Uivermeertjes is er een mooi voorbeeld van. Dit meer van 69,5 ha is ontstaan door zandwinning. Ondertussen is het zandwinnen gestopt, maar wordt de installatie die aan het meer staat nog wel gebruikt voor het naastgelegen gebied de Geertjesgolf.

In het meer kan je verschillende vissen vinden. Een daarvan is de baars. Deze zit vaak in groepjes onder de steigers en kan je dan ook regelmatig daar in de buurt zien rond zwemmen. Daarnaast leven er een heel aantal vogels die van water houden of het nodig hebben, zoals de ijsvogel, fuut en knobbelzwaan.

Niet alleen in het water kan je vogels aantreffen, maar ook in de dicht begroeide stukken natuur langs het meer. Hier komen vogels, zoals de groene specht, boomkruiper en de veel voorkomende, maar nog altijd indrukwekkende buizerd voor. Zomers vliegt er overigens veel meer rond, want dit is een geweldige plek voor insecten! Door de relatief hoge grondwaterstand is langs de paden, een weelderige groei met allerlei soorten planten ontstaan. Op een mooie, zonnige dag kan je hierdoor vele soorten bijen, vlinders en kevers vinden. En niet alleen langs het pad vliegt en loopt er van alles. Ook langs de rand van het meer. Als je bijvoorbeeld een steiger oploopt, staat er meestal in het begin riet. Hier kan je vaak waterjuffers en andere insecten in vinden. En blijf zeker even op de steiger zitten, want voor je het weet komt er een prachtige libelle langs gevlogen! 

Als je in plaats van overdag een keer aan het eind van de dag, tegen zonsondergang op zo'n steiger gaat zitten, heb je kans om iets totaal anders dan libellen te spotten. Namelijk een bever! In dit gebied is een beverburcht verstopt, hierdoor heb je een grotere kans om de bever te zien! Heb je nou niet het geduld om een tijd lang te wachten, dan kan je opzoek gaan naar de sporen van de bever. Zoals omgeknaagde bomen of pootafdrukken.

Neem het uitzicht over het meer trouwens goed in je op, want er zijn plannen om binnen een paar jaar een van de grootste drijvende zonnepaneelparken op dit meer te maken. Daarna kan je natuurlijk nog steeds van de natuur genieten, maar het uitzicht zal toch wat minder mooi zijn.

Goed om te weten:

  • Honden aan de lijn, er lopen namelijk schapen rond.
  • Een van de weinige gebieden met een echte parkeerplaats! Zie de P in de kaart.

Veel plezier!

 

De fuut komt hier veel voor. Hij broedt dan ook in de met riet begroeide gedeeltes langs het meer.

De zandheuvels van de zandwinning.

Er komen een aantal Roodwangschildpadden in de uivermeertjes voor. Dit is een exoot, een dier dat niet thuis hoort in Nederland. Waarschijnlijk zijn ze hier ooit uitgezet door iemand die er niet meer voor kon/wilde zorgen. 

Een van de vele libellen. Dit keer zittend op een paddenstoel in de vroege ochtend.

Een koekoek. Deze kan je hier soms in de toppen van de bomen zien zitten.

Mijn eerste sperwer heb ik in dit gebied gefotografeerd. Daarna heb ik hem alleen nooit meer terug gezien, dus is het niet zeker of hij hier vaker komt.

De boomkruiper. Een klein vogeltje met een opvallende snavel. Hij gebruikt deze om tussen spleten in de boombast kleine insecten te pakken.

In de lente kan je hier prachtig wandelen.

Twee baarzen onder de met mossels bedekte steiger.

Een meerkoet heeft iets gevangen voor zijn jong. Deze komt hier natuurlijk gelijk op af. Ook de meerkoet broedt elk jaar langs de oevers van dit meer.

Een groep schapen graast hier. In de lente kan je hier dan ook schattige lammetjes bewonderen.

In de zomer zijn er veel vissen te vinden in de uivermeertjes. Soms heb je geluk en voelt het een beetje als een spa. Als je dan je voeten in het water stopt komen er kleine visjes aan je voeten knabbelen.

Onder bepaalde omstandigheden kleurt dit meer prachtig blauw!

Sigaren, je kent ze vast wel. Deze sigaren zijn eigenlijk ontzettend veel zaadjes bij elkaar. Ze zorgen voor vele nieuwe plantjes van de Grote Lisdodde, zoals deze plant officieel heet.

Een van de steigers die langs de oever van het meer liggen.

Een tijd lang heb ik mijn wildcamera bij de beverburcht in dit gebied laten hangen. Dit zorgde voor dit soort geweldige plaatjes!

Een timelaps van het aanbouwen van een stukje burcht. Op mijn YouTube kanaal kan je nog meer filmpjes van deze bever vinden.

De kaart van het gebied met parkeerplaats. Klik op het plaatje om hem te vergroten. Dit kan overigens met alle plaatjes.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.