Week 4 Prins Willem-Alexanderbrug

Eerlijk is eerlijk, het is geen natuurgebied. Toch wil ik hem zeker benoemen, want als je ergens kan genieten van de natuur is het daar wel! Vanaf de PWA brug, zoals hij ook wel genoemd wordt, heb je een adembenemend uitzicht over de Waal en zijn omgeving. En die omgeving loopt ver, want met een beetje mooi weer kan je makkelijk de Utrechtse heuvelrug waarnemen.

Door dit vrije uitzicht kan je hier volop genieten van het weer. Zo heb ik hier in 2020 een mega storm, inclusief shelfcloud, onweer en zware windstoten, mogen fotograferen (zie foto beneden). De wolken waren al van ver te zien, hierdoor kon je veel langer van de bijzondere wolkenformaties genieten en ook de veranderingen goed volgen. Pas een half uur later, toen de wolken al bijna boven mij hingen en de wind me uit het niets bijna omver blies, ben ik snel onder de brug gaan schuilen. Aangezien je vergezichten en een schuilplaats zo dicht bij elkaar hebt hier, is de PWA burg dan ook een ideale plek om stormen te zien aankomen.

Een ander natuurverschijnsel waarvan je hier kan genieten is laag hangende mist op de rivier. Dit kan er echt sprookjesachtig uit zien. De schepen lijken op dit soort momenten te zweven op de wolken en worden, als je 's ochtends vroeg bent, door het net opgekomen zonnetje roze gekleurd. Iets wat je niet snel vergeet!

Een iets minder sprookjesachtig, maar net zo indrukwekkend moment is wanneer de Waal boven de 8 a 9 meter ter hoogte van Dodewaard stijgt. Dit zorgt voor het overstromen van de uiterwaarden, waardoor de rivier haast een groot meer lijkt! Dit gaat overigens de komende tijd gebeuren. Rond begin volgende week heeft de eerste hoogwatergolf ons bereikt, wat voor een waterstand van circa 9 meter kan zorgen. Daarna wordt het nog even spannend, aangezien het nog onzeker is hoeveel regen er in het stroomgebied van de Rijn gaat vallen. Maar mogelijk bereikt de Waal de komende weken zelfs de 10m bij Dodewaard! Dit zorgt natuurlijk voor spectaculaire vergezichten!

En zelfs als je niet zo ver kan kijken door bijvoorbeeld mist, zijn er nog steeds meer dan genoeg dingen te zien. Regelmatig tuffen er binnenvaartschepen onder de brug (en dus ook onder jou) door. Hierdoor kan je deze vanaf een uniek standpunt bewonderen. Iets wat je echt een keer hebt moeten ervaren!

Een ander groot pluspunt van deze brug is, dat het voor iedereen toegankelijk is. Veel van de gebieden waar ik over schrijf zijn erg moeilijk met een rolstoel te begaan, maar deze niet! Je kan namelijk niet alleen via een trap de brug op komen, maar ook via een fietspad, dat geleidelijk omhoog loopt. Je kan dan het beste parkeren bij de carpoolplaats bij Beneden Leeuwen (zie het kaartje). Het is wel een behoorlijk stukje rollen, dus houdt daar rekening mee. Maar het uitzicht zal echt de moeite waard zijn!

 

Goed om te weten:

  • De Prins Willem-Alexanderbrug is maar liefst 1.419 meter lang! Heen en terug is dus bijna 3 kilometer wandelen.
  • De brug is de enige in zijn soort in Nederland.
  • Is het stormachtig weer? Dan kan je beter niet de brug op gaan. Dit kan namelijk gevaarlijk zijn, aangezien de wind hier altijd nog een tikkeltje harder is.
  • Er rijden op het pad regelmatig fietsers, brommers, scooters, tractoren en mini auto’s. Wees dus altijd alert hierop en geef hen de ruimte.
  • Ik denk dat iedereen dit wel begrijpt, maar toch: blijf uit de buurt van de weg waar de auto’s op rijden. De brug is te vergelijken met een snelweg, dus auto’s rijden hier hard.

 

 

De zomerdijk was in 2018 nog net niet overstroomd tijdens het hoge water.

Vanaf de brug heb je ook uitzicht op molen de Wielewaal en op een mooie dag komt daar ook ongeveer de zon op.

Een van de vele binnenvaartschepen.

Hoogwater in 2020.

Het mooie uitzicht vanaf de oostkant van de brug.

Koeien in het weiland onderaan de brug.

Het uitzicht vanaf de westkant van de brug.

Vanaf deze bankjes heb je een prachtige uitzicht over de brug, de Waal en de uiterwaarden.

Laaghangende mist op de rivier. Echt een adembenemend gezicht!

Een enorme storm komt boven de PWA burg aangerold.

 

De kaart met mogelijke plekken om de parkeren. Klik op de kaart om hem te vergroten.

De route van hoe je op de brug kunt komen met een fiets of rolstoel. De zwarte lijn geeft de weg naar de parkeerplaats aan. Daarna kan je de groene lijn volgen om op de brug te komen. Deze route is ongeveer 1 km lang.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.