Week 5 Uiterwaarden Wamel

De uiterwaarden Wamel is een langgerekt stuk natuur dat bestaat uit grasland, strandjes langs de Waal en stukjes dicht begroeide struiken. Terwijl je door dit gebied loopt heb je op veel plekken prachtige, weidse uitzichten in vele richtingen. Zo kan je Tiel zien, met onder andere de kades, de toren van de Sint Maartenskerk en het scherm van de toneeltoren. Als je iets verder loopt kan je al snel ook de Prins Willem-Alexanderbrug en de steenfabriek, die aan de overkant van de Waal ligt, zien. Een ander bouwwerk waar je zeker even bij stil moet staan is de Sluis bij Tiel. Ongeveer halverwege de uiterwaarden kan je precies de sluis in kijken. Zo kan je mooi zien hoe de schepen de sluis in en uit varen.

Draai hier ook gelijk eens een rondje van 360 graden. Let goed op je omgeving. Valt het je dan ook op dat de Waal een scheiding lijkt tussen grijs en groen? Aan de overkant heb je best veel industrie en andere grijze gebouwen, terwijl aan de kant waar je staat, eigenlijk voornamelijk groen en wat oude gebouwtjes heeft. Vooral nu het winter is kan je het verschil goed zien. Dit maakt deze uiterwaarden alleen al bijzonder. Het herinnert mij aan de prachtige, groene omgeving waar ik, en misschien jullie ook wel, in wonen!

In dit groene gebied kan lekker gewandeld worden. Zo kan je via de zomerdijk, door een graslandschap slenteren met veel ruimte en uitzicht. Een andere optie is het struinpad over de strandjes langs de Waal. Dit vind ik zelf het mooiste. De combinatie van de rivier, langs varende boten, strandjes, mini plasjes en de vele planten vond ik echt een beeld wat voor mij de perfecte uiterwaarden voorstelt! Maar smaken verschillen natuurlijk ;-)

Het is overigens niet alleen het algemene beeld wat dit gebied interessant maakt. Ook de details zijn opvallend. Zo zijn er ontzettend veel bijzondere planten te vinden. Onder andere liggende ganzerik, klein vlooienkruid, geoorde zuring, peperkers en glansbesnachtschade komen hier voor. Dit zijn allemaal zeldzame planten, die graag in de uiterwaarden langs de rivieren staan en in de zomer leuke bloemetjes of kleurrijke blaadjes/zaadjes hebben. Het mooie aan deze enorme diversiteit aan planten en bloemen is dat hier in de zomer weer vele soorten insecten op af komen. Wat natuurlijk perfect is voor het behouden van de natuur in de wijde omtrek!

Iets anders wat opvalt zijn de witte paaltjes die je kan tegen komen langs de strandjes. Op de ene kant valt 2015 te lezen en op de andere kant WP. Als je een beetje nieuwsgierig bent aangelegd, vraag je je vast af wat dit betekent. Daarom heb ik dit alvast uitgezocht. Deze paaltjes heten officieel wortelpalen. Ze zijn hier neergezet door Rijkswaterstaat tijdens het aanleggen van de langsdam (de lange rij stenen die het water langs de strandjes scheidt van de echte rivier). Deze ligt hier nu al sinds 2015. Voor die tijd waren op deze plek nog gewoon kribben te vinden, maar door de langsdam zijn deze overbodig geworden en weggehaald. In plaats daarvan is op de plek waar ooit het begin van een krib was, een wortelpaal geplaatst. Als je een rechte lijn van zo'n paaltje naar de tegenoverliggende baken op de langsdam trekt, kan je precies zien hoe de krib er vroeger bij lag.

Jammer genoeg heb je op dit moment eigenlijk vrij weinig aan deze informatie. De uiterwaarden zijn nu zo vol gelopen dat je nauwelijks nog iets van dit gebied kan zien. Je moet dus nog even geduld hebben tot alles weer tevoorschijn komt om het te kunnen bekijken. Voor nu kan je (mogelijk) nog over de zomerdijk wandelen, waarbij je wel goed moet opletten dat je geen gestrest wild het water in jaagt. Als je een dier ziet, zoals een haas, konijn of vos, draai je dan om en ga terug! Ook je (jacht)hond kun je nu beter aan de lijn houden. Anders heb je een enorme kans dat hij terug komt met een muis of erger… Wil je liever een minder modderig pad of is de zomerdijk toch niet meer bereikbaar, dan heb je gelukkig nog de winterdijk. Ook vanaf hier kan je genieten van het prachtige, maar dreigende hoogwater in de uiterwaarden bij Wamel!

 

Goed om te weten:

 

Een van de vele uitzichten vanaf de zomerdijk.

De Prins Bernardsluizen.

Uitzicht op Tiel.

De steenfabriek aan de overkant van de rivier.

Uitzicht op de Prins Willem-Alexanderbrug.

Een Wortelpaaltje.

Een gedeelte van een wortelpaaltje.

's Winters kleurt een gedeelte van het gras geel, wat voor een beetje extra kleur zorgt op een grauwe dag.

De parkeerplaats op het kaartje zag er op 4-2-2021 zo uit.

De zomerdijk met links de uiterwaarden van Wamel op 4-2-2021.

Het kaartje van de uiterwaarden Wamel. Vergroot de kaart door er op te klikken.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.