Week 6 't Goor

Dit meer aan de rand van Horssen wordt ´t Goor genoemd. Vroeger was het een zandwinput van 10 ha. Ondertussen is dat allemaal achter de rug en is dit meer in gebruik genomen door HSV ’t Goor als visplek. Hierdoor leven er veel en grote vissen, zoals de karper en brasem. Niet alleen wordt er gevist door mensen. Ook verschillende vogels, zoals de ijsvogel en fuut, maken dankbaar gebruik van de uitgezette vissen. En dit zijn zeker niet de enige vogels in dit gebied. Je kan hier van alles spotten. Een paar voorbeelden zijn de groene specht, koekoek en tientallen soorten eenden. Het is dan ook een veel gebruikte plek om uit te rusten of een tijdje te verblijven.

Wat dit gebiedje ook erg leuk maakt, is dat er speciaal aandacht is besteed aan insecten en kleinere dieren. Aan de oostkant is een stukje grond waar bloemen zijn ingezaaid. Dit is ontzettend goed, aangezien er rond het meer vooral weilanden liggen. Ook groeien er een aantal maïsstengels, die niet aan het eind van de zomer geoogst word. Hierdoor kunnen allerlei zaadetende dieren hier vrijwel het hele jaar door voedsel vinden!

Aan de noordkant kon je voor het vriezen ook nog mooie sporen vinden van de bever die regelmatig ´t Goor komt bezoeken. Je moet nu trouwens niet denken aan afgeknaagde bomen, maar aan een modderspoor over het gras. Hier komt hij vanuit de wetering naar boven gelopen, waarna hij het beboste gedeelte van de plas in glijdt. Op dit moment zit de bever lekker warm in zijn burcht, maar na deze vriesperiode is er een goede kans dat het spoor weer in gebruik wordt genomen.

En niet alleen de bever maakt gebruik van dit pad. Ratten, muisjes en zelfs een bunzing komen hier zo af en toe kijken!

Goed om te weten:

 • Honden zijn niet welkom.
 • Dit meer wordt door vogels veel gebruikt als rustplaats, houdt daar rekening mee.
 • Dit gebied wordt ook wel de Laagveldseplas genoemd.
 • Mogelijke wandelroute: https://www.routeyou.com/nl-nl/route/view/3505989/wandelroute/de-uitloper-horssen
 • Echt veel ruimte heb je niet om met de auto te parkeren. Bij de P in de kaart kan je met 1 à 2 auto's in het gras staan. Voor de rest wordt er vaak langs de weg geparkeerd. Let wel op dat er altijd tractoren en andere grote wagens langs moeten kunnen.

 

  Reactie plaatsen

  Reacties

  Er zijn geen reacties geplaatst.