Week 13 Winssense waard

Door vrijwel heel dit natuurgebied lopen allerlei wandelpaden die je meevoeren door uitgestrekte grasvelden, over zandstrandjes en natuurlijk langs de prachtige Waal.

Als je langs de grasvelden loopt, kan het net lijken alsof alles zo groen als gras is. Maar kijk nog eens goed, dan valt het je misschien op dat er eigenlijk veel kleur te zien is in het gras. Dit zijn allerlei bloemen. Zo is de madelief hier veel te vinden, deze geeft een witte tint aan het landschap, terwijl het ook veel voorkomende speenkruid juist weer grote stukken gras geel kan kleuren. Tussen deze twee kleuren in zijn ook nog verschillende paarse tinten te vinden, wat vaak pinksterbloemen en paarse dovenetel zijn. Een mooie kleurenmix dus!

Overigens hebben niet alleen bloemen tussen het gras hun plaats gevonden, maar ook dieren zoals de fazant, scholekster en haas wonen hier met plezier.

Een stukje verder, op de grens tussen het gras en de zandstrandjes leeft juist weer een enorme groep konijnen.  Ze graven hun hollen in het zand en onder de struiken. Maar voor het eten komen ze lekker aan de rand van een grasveld zitten. Ook het spelen doen ze graag in de open velden. Ze zijn trouwens met zo veel dat, als je een beetje goed op let, je er makkelijk een paar kan zien rond huppen.

Tijdens het lopen aan de rand van de velden, kan het zijn dat je via een overstapje over prikkeldraad heen moet. Op dat moment moet je even goed om je heen kijken. Er lopen namelijk aan de west kant van het gebied een paar lichtgekleurde koeien, die behoorlijk angstaanjagend kunnen zijn. De eerste keer dat ik hier liep, kwamen ze hard aangerend en werd ik haast zenuwachtig van hun starende blik. Na een tijdje lieten ze me weer met rust en kon ik veilig door hun gebied lopen. Waarschijnlijk waren ze gewoon nieuwsgierig en voor de rest hartstikke onschuldig, maar toch een kleine waarschuwing voor de mensen die niet zo van koeien houden.

Op veel plekken kan je de strandjes op gaan. Zelfs in het gebied van de koeien kan dat. Op deze strandjes kan je terug in de tijd gaan en zien wat voor jou op die plek is geweest. Hoe? Door te kijken naar de vele sporen. Je kan er pootafdrukken van zoogdieren zoals konijnen en vossen vinden, maar ook sporen van de zandloopkever en mysterieuze kronkelende lijnen van insecten die onder de grond leven.

Kijk je liever om je heen dan naar de grond? Dat kan. Dan is vogels spotten misschien wel wat voor jou. Er vliegt hier bijvoorbeeld een koppeltje plevieren rond en aan de waterlijn scharrelen regelmatig graspiepers die op zoek zijn naar een sappig insect.

Als je dan na een lekkere wandeling weer richting huis moet, vergeet dan niet om even langs de asfaltweg een kijkje te nemen bij de stinzenplanten. Je ziet ze niet vaak in de uiterwaarden, maar hier groeien onder andere narcissen, blauwe druifjes en sterhyacinten.

 

Goed om te weten:

  • Op de particulier opengestelde stukken zijn honden niet toegestaan. De asfaltweg door de uiterwaarden is wel aangesteld als losloopgebied, waardoor je als nog veel te zien kan krijgen van het gebied en je hond ook lekker kan los lopen.
  • Er lopen op verschillende plekken zomers koeien rond. Houdt 25 meter afstand en voer ze niet.
  • Leuke wandelroute die o.a. door dit gebied gaat: https://klompenpaden.nl/klompenpad/ambts-en-rijkspad/
  • Parkeermogelijkheid: Je kan op verschillende plekken langs de kant van de weg parkeren. Echte parkeerplaatsen zijn er niet.

 

Een groep scholeksters en een aalscholver zitten aan de rivier.

Een van de vele sporen in het zand.

Een graspieper.

Kleurrijk mos op een steen langs de Waal.

's Avonds gaan de lampen van de Tacitusbrug aan.

Een stukje uiterwaarden.

Wijdse uitzichten in de Winssense waard.

De oude toren gezien vanuit de uiterwaarden.

Narcissen langs de weg in de uiterwaarden.

Een van de vele konijntjes.

Jonge plantjes op een van de strandjes.

Op een aantal plekken liggen vele stenen in dit gebied. Ik heb helaas niet kunnen vinden waarom ze hier allemaal liggen. Weet jij het wel? Stuur me dan even een berichtje! Het is altijd leuk om zoiets te weten.

Knoppen in struiken.

Het dijkmagazijn met op achtergrond de oude toren.

Blauwe druifjes.

Een van het koppeltje kleine plevieren.

Een gedeelte van de uiterwaarden gezien vanaf de dijk.

Raapzaad, een veel voorkomende bloem in de uiterwaarden.

Als het hoogwater is kan je dit gebied niet meer in. Wel heb je prachtige uitzichten aan de rand. Hier zie je de zomerdijk, die omringd is met water.

Ook deze foto is gemaakt tijdens het hoge water.

Een schip op een mooie herfst avond.

Vrolijk rennende koe in de wei.

Een deel van de zandafgraving, waar je zicht op hebt vanuit de uiterwaarden van Winssen.

In de herfst kleuren de bramenstruiken prachtig rood.

Ook schapen en pony's grazen in deze graslanden.

Een zandstrandje langs de Waal.

Galloway koeien in de waard.

Een landschapsfoto van een stukje Winssense waard.

De kaart van de Winssense waard.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.