Week 14 Moleneindse waard

Deze uiterwaard aan de Maas is jarenlang gebruikt voor het winnen van klei, waardoor het nog volop in ontwikkeling is tot een mooi natuurgebied. Dit merk je vooral aan de enorme hoeveelheid aan gras en het, op enkele struiken na, afwezig zijn van schuilmogelijkheden voor dieren. Wilde zoogdieren, zoals de vos of ree, heb ik er dan ook nog niet kunnen ontdekken. Wel is het nu al een fijne plek voor water- en trekvogels. Dit komt door de twee flinke plassen, die een groot gedeelte van het gebied innemen. Op deze plassen komen veel soorten vogels af. De zwaluw schiet hier bijvoorbeeld met vele laag over het wateroppervlak om insecten te vangen. Tegelijkertijd is de langzaam aflopende oever weer ideaal voor de kluut, die met zijn lange poten door ondiep water waadt om aan voedsel te komen.

Iets anders wat dit gebied bijzonder maakt is de stuw met waterkrachtcentrale. Door deze stuw wordt het westelijke deel van de rivier beïnvloed door de getijden van de zee, terwijl het oostelijke deel geregeld wordt door de mens. Dit zorgt onder normale omstandigheden voor een waterhoogte verschil van rond de 4 meter. Schepen zal je hier dan ook niet snel zien varen, die gaan allemaal via de sluis aan de overkant. Alleen als het hoogwater is, gaat de wand die het water eerst nog grotendeels tegen hield omhoog, zodat het water sneller de zee kan bereiken en voor minder problemen in de uiterwaarden zorgt. Op zo’n moment kan je dan ook de binnenvaartschepen door de stuw zien varen, wat toch wel een apart gezicht is.

Een ander interessant ding van deze stuw is de vispassage. Vissen kunnen natuurlijk niet 4 meter hoog springen om over de stuw te komen, maar ondertussen ligt hun paaigebied wel aan de andere kant. Daarom is er een vispassage gemaakt. Via deze passage kunnen vissen, zoals de paling en zalm met kleine stapjes stroomopwaarts of stroomafwaarts langs de stuw zwemmen.

Je kan de stuw, sluizen en waterkrachtcentrale goed bekijken vanuit de Moleneindse waard. Er loopt een fietspad vlak langs en als je te voet bent kan je al struinend nog net wat dichterbij komen. Tijdens het voorjaar tot eind zomer kan je zelfs langs de rand van de vispassage gaan zitten in de hoop een springende zalm te zien. Als je daar lekker zit te turen in het water, kijk dan wel af en toe om je heen. Een grote groep Galloway runderen loopt hier rond, en die kunnen als je even niet op let zomaar achter je staan. Ondanks dat dit ras lief is, leuke krulletjes heeft en geen horens waardoor ze er minder gevaarlijk uitzien, blijven het toch wilde dieren met onvoorspelbaar gedrag. Blijf daar dus rekening mee houden.

Rond de Galloways lopen nog andere dieren rond. Zo kan je vaak spreeuwen in de buurt van de groep spotten. Zij komen af op alle insecten die uit de grond komen door het gestamp van de runderen. Ook eten ze zomers insectenlarven die in koeienvlaaien leven.

In dit weidse graslandschap is nog een dier te vinden wat hier helemaal thuis hoort en dat is de haas. In tegenstelling tot veel dieren houdt hij wel van die open velden zonder veel beschutting. Zo krijgen ze zelfs hun jongen gewoon in het veld. Als je zo’n klein haasje vindt, moet je hem gewoon met rust laten. De kleine haasjes worden goed in de gaten gehouden door hun moeder, maar wel van een afstandje. Als ze alleen in het veld liggen zijn ze namelijk minder opvallend voor roofdieren dan met een grote volwassen haas naast zich.

 

Goed om te weten:

  • Vrij rond struinen is toegestaan.
  • Honden mogen aangelijnd mee.
  • Ik heb geen wandel- of fietsroute gevonden die door dit gebied loopt. Gelukkig heb je dat ook niet echt nodig hier.
  • Parkeermogelijkheid: zie P in kaart.

 

Op dit moment kan je veel kluten zien in dit gebied.

Een stukje van het geasfalteerde fiets- en wandelpad.

Ook de scholekster kan je hier veel zien rondlopen.

Er leven hier vele hazen, die zich ook ontzettend goed kunnen verstoppen. Kan jij hem in dit plaatje spotten?

Je mag struinen in dit gebied, maar paden zoals deze zijn ook erg leuk om te volgen!

De Moleneindse waard met dreigende lucht.

De oevers van het grote meer lopen geleidelijk af. De koeien hebben hier waarschijnlijk voor gezorgd, aangezien ze regelmatig even bij het water gaan kijken. Op dit soort plekjes kan je zomers vaak holletjes van bijtjes aantreffen.

Bij het grote meer kan je tijdens een mooie dag genieten van de prachtige zonsondergangskleuren.

Het stuw- en sluizencomplex. Ook zit hier de grootste waterkrachtcentrale van Nederland verstopt. Deze brengt 14 Megawatt op en kan ongeveer 15.000 huishoudens voorzien van groene stroom.

De molen 'Tot voordeel en genoegen', die aan de rand van het gebied staat. 

Een stukje van de stuw, tijdens wat hoger water.

Aalscholvers vissen hier maar al te graag. Dit komt doordat er geregeld een vis verkeerd zwemt en in de turbine van de waterkrachtcentrale komt. Dit loopt soms dodelijk af, waardoor het vangen van een vis opeens een stuk makkelijker is voor de aalscholver.

Twee Galloway runderen.

Een uitgebloeid klein hoefblad.

Een van de vele boerenzwaluwen die hier rond vliegen op zoek naar voedsel.

Vier kluten die je hier vaak kan zien vliegen.

Een stukje landschap.

Een meeuw met een kreeft in z'n snavel. Als je goed kijkt kan je een schaar van de kreeft net naar beneden zien vallen.

De vispassage.

Een oude vissersboot ligt aangemeerd aan de Moleneindse waard.

Heel het jaar door kan je hier vele soorten vogels vinden.

Zonsondergangkleuren in het grote meer met op achtergrond de stuw.

De kaart van het gebied, met rechts de parkeerplaats.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.