Landgoed Hernen bestaat uit een prachtig kasteel met daarom heen een mix van grasland, bossen, lanen en watertjes. Ondanks dat mensen er veel wandelen en er regelmatig middeleeuwse evenementen worden georganiseerd, is de natuur hier volop aanwezig.
In en rond het kasteel zelf leeft een flink grote groep kauwen. Zij maken nesten in de ruimtes achter de kleine openingen in de kasteelmuur. Ook broeden er een aantal in de bomen op de oprijlaan naar het kasteel. In deze tijd van het jaar vliegen ze regelmatig af en aan met takjes of ander nestmateriaal in hun snavel. Het is dan ook haast een must om even te gaan zitten op een van de bankjes voor het kasteel en te genieten van al die vrolijke bedrijvigheid!
Kauwen zijn natuurlijk niet de enige vogels die hier leven. Je kan allerlei vogels zien rond huppen of vliegen. Zo leven hier veel boomklevers, wat prachtige blauw met oranje/bruine vogeltjes zijn. Zelf vind ik ze altijd wel wat weg hebben van de veel gefotografeerde ijsvogel, maar toch zijn ze een stuk minder populair onder fotografen. De grote bonte specht en de groene specht zijn hier even goed te vinden. In de lente kan je vooral de bonte specht met twee of drie, al kwetterend, achter elkaar zien aanvliegen. Dit kan er ontzettend schattig uitzien! En als je veel geluk hebt, kan je zelfs een ransuil zien dutten. Deze uil jaagt ‘s nachts waardoor je hem overdag vaak als een klein bolletje in de top van, in dit geval, een grove den kan zien zitten.
Als je tijdens het lopen door de beukenlaan komt is het leuk om even je aandacht te richten op de grond. In het voorjaar komen hier tussen de gevallen blaadjes, overal kleine beukenboompjes op. Het zijn nu nog kleine stengeltjes met twee grote blaadjes eraan. Soms zit zelfs het beukennootje nog aan een van die blaadjes vast. Bijzonder dat zulke kleine stengeltjes uiteindelijk kunnen uitgroeien tot dezelfde enorme bomen als waar ze onder staan, toch?
Een andere opvallende boomsoort die je hier veel ziet is de eik. Normaal gesproken is een eik misschien niet zo bijzonder, maar deze soort wel. Dit zijn namelijk eiken die gebruikt worden als eikenhakhout. Dit betekent dat de stam van deze bomen om de 8 tot 12 jaar laag bij de grond wordt afgezaagd. Hierdoor krijgen je een lage stam, met daaruit meerdere takken die uiteindelijk ongeveer de dikte van een flinke pols zullen bereiken. Deze stukken bos zien er daardoor misschien wat vreemd uit, maar zijn wel waardevol. Zo blijft door het behoud van deze bosjes een cultureel landschap bewaard. Vroeger bestonden er namelijk veel meer van dit soort bosjes in Gelderland. De mensen hadden toen nog de eikenbast nodig voor het maken van leer. Na een tijd was dit niet meer nodig en verdween een groot deel van deze bossen, wat eigenlijk best jammer is.
Ook voor de natuur zijn de bosjes belangrijk. Ze trekken allerlei soorten kruidachtige planten en insecten aan die normaal gesproken niet van bos houden door de vele schaduw. Maar omdat deze eiken veel meer licht doorlaten ontstaat er een bijzondere plek, waar vlinders zoals de zeldzame bruine eikenpage zouden kunnen leven.
In heel het gebied kan je veel kleurrijke bloemen vinden. In de buurt van loofbomen kan je Grote muur aantreffen, bij vochtige grond Speenkruid en in de twee plasjes Gele lis. Bij het kasteel zelf zijn ook nog eens vele voorjaarsbloeiers te vinden, die tijdens de nog grijze dagen van het vroege voorjaar wat kleur geven aan het landgoed.
Over de natuur heb ik nu al van alles geschreven, maar het kasteel is ook erg interessant en mag ik daarom absoluut niet overslaan. Het kasteel is ergens rond 1360 gebouwd en bestond toen alleen nog uit een woontoren. Er woonde een hoogstaande familie die in de jaren daarna steeds meer bij lieten bouwen. Doordat het kasteel in al die tijd nooit is belegerd en al sinds de 17de eeuw niet meer als vaste woonplaats is gebruikt, kan je nog goed het middeleeuwse karakter terug vinden. Alleen de woontoren, waar het allemaal mee begon, is helaas in de 18de eeuw op mysterieuze wijze ingestort. Ook is het leuk om te weten dat in de jaren 60 dit kasteel de film locatie is geweest van de bekende tv-serie Floris. Als je daar maar al te graag naar kijkt, is een bezoekje aan dit kasteel zeker aan te raden! Op dit moment kan dat helaas nog niet, omdat het kasteel door corona gesloten is. Maar vergeet het niet voor als we weer uit de lockdown komen, want het tientje aan entreekosten is het zeker waard!
Goed om te weten:
- Ze hebben hier een mooie parkeerplaats, waar aardig wat auto’s op kunnen. Let wel op de goed gecamoufleerde drempels! Het adres van de parkeerplaats is Dorpsstraat 40, 6616 AH Hernen.
- Normaal gesproken is het kasteel opengesteld voor bezoekers. Nu we in een lockdown zitten is het gesloten en na de lockdown kan je het beste een kaartje reserveren via hun website, zie de link: https://hernen.glk.nl/plan-je-bezoek/openingstijden-entree/
- Honden mogen los op wegen en paden, met max 2 honden per begeleider.
- Een mooie wandelroute door het gebied kan je hier vinden: https://assets.glk.nl/docs/6a117508-fb17-4ed4-a4db-c6dc98fa23fc.pdf?_ga=2.108871554.123634215.1618486944-1877025055.1595416970
Maar je kan ook gewoon de rode paaltjes volgen vanaf de parkeerplaats bij het kasteel.
Een van de vele bankjes rond het kasteel waar je kan genieten van de natuur.
Kauwen in de ingang van hun broedplek in het kasteel.
Een kauw komt met een volle snavel aan bij zijn broedplek in een van de bomen langs de oprijlaan.
Rond het kasteel kan je in het voorjaar deze prachtige voorjaarbloeiers zien.
Vanuit zijn broedplek kijkt deze kauw naar buiten.
Een van de laantjes in het gebied.
Een ransuil verstopt in de top van een grove den.
Een net opgekomen beukenboompje.
De mooie boomklever komt hier veel voor en kan je goed bekijken doordat hij niet erg schuw is.
Dit is een foto van afgelopen jaar. Komeet Neowise was toen een tijdje aan de nachthemel te zien, wat een prachtig plaatje opleverde in combinatie met Kasteel Hernen.
Grote muur. Nu was hij nog erg klein en teer, maar ze kunnen uitgroeien tot best hoge bloemetjes.
Kasteel Hernen met op voorgrond vele Paarse dovenetel.
Brandrode runderen grazen in de zomer in de velden rond het kasteel. Dit oude Hollandse ras heeft vele goede eigenschappen die we tegenwoordig maar al te graag willen behouden.
Reflectie van Kasteel Hernen in de gracht.
Natuurgebied landgoed Hernen.
Reactie plaatsen
Reacties