Week 34 De inham van Appeltern

Tussen de Gouden Ham en het dorp Appeltern is dit stukje natuur te vinden. Het bestaat voornamelijk uit een inham van de Maas die een mooie plas vormt, een afgesloten stukje bos, wild groeiend grasland en enkele kleine zandstrandjes. Na het hoge water van afgelopen maand heeft de natuur zich hier al redelijk goed hersteld, toch kan je nog steeds de sporen ervan terug vinden. Bepaalde bladersoorten zijn bedekt met een opgedroogd modderlaagje en er staan naar mijn idee echt minder bloemen dan in de voorgaande jaren. Gelukkig lijken de meeste dieren het overleefd te hebben, want die zijn nog gewoon met een mooie hoeveelheid aanwezig.

Zo kan je prachtige rupsen tegen komen. De rups van de witvlakvlinder is hier een goed voorbeeld van. Deze is zwart met veel lange witte haren, behaarde rode stippen, vier gele hanenkammen en verschillende harige uitsteeksels op zijn kop en achterste! Het is een zeer opvallende verschijning moet ik zeggen. Een andere interessante rups is die van de atalanta. De vlinder ken je vast al, maar de rups is ook goed te vinden als je weet waar je op moet letten. Ze maken namelijk schuilplaatsen van brandnetelbladeren. Als ze zo’n schuilplaats maken, beginnen ze met het gedeeltelijk doorknagen van de top van een brandnetel. Hier kan je de plekken goed aan herkennen, dus let daar op als je langs brandnetels loopt. Daarna kruipt de rups naar de grote bladeren en begint met zijn spinsel de blaadjes aan elkaar vast te maken. Zo ontstaat er een mooi hangend nestje met vaak aan de onderkant een opening. Op dit moment zijn ze in heel dit gebied te vinden en met wat geluk kan je zelfs het proces nog zien.

De zoogdieren in dit gebied zijn net wat moeilijker te vinden. Reeën bijvoorbeeld leven hier niet standaard, maar in de herfst of winter kan je ze zomaar midden op het pad tegenkomen. Ook komen er dassen in dit stukje natuur voor, maar die zijn vooral ´s nachts actief. Wat overigens niet betekent dat je ze niet kan tegenkomen, want in de zomer lopen ze soms al tegen zonsondergang rond. Maar uiteindelijk is het pronkstuk van dit gebied toch wel de bever. Er is een beverglijbaan, een burcht in het naastgelegen bosje en op verschillende plekken knaagsporen. In de afgelopen weken heb ik vrijwel geen verse sporen kunnen vinden, maar als ik zie hoeveel leuke informatiebordjes er staan weet ik zeker dat hij hier toch regelmatig in de plas zwemt.

In de plas kan je altijd wel watervogels vinden. Er zijn vele futen, verschillende soorten reigers en de ijsvogel. Deze laatste heeft een duidelijke vaste route die hij in een hoog tempo vliegt. Voor een fotograaf erg lastig, maar als je ze gewoon een keer wil zien kan dat wel heel makkelijk. Een andere vogel die ik ben tegengekomen en waar ik eerder deze week al een foto van heb geplaatst is de visarend! Deze prachtige arend lijkt vanaf een afstandje op een lichtgekleurde buizerd, maar zodra hij dichterbij komt kan je zien dat hij lange, geknikte vleugels heeft en net wat slanker is. De visarend is, afgezien van in de Biesbosch, een trekvogel en wordt daarom ook niet vaak gezien hier in Appeltern. Maar kennelijk weet hij deze plek toch te vinden. Vrijwel gelijk nadat ik hem zag, liet hij zich op hoge snelheid naar beneden vallen en verdween hij voor een paar tellen compleet onderwater. Het bijzondere van een visarend is dat hij met een beetje moeite gewoon uit het water weer kan opstijgen en dat deed hij dan ook. Met een vis! Echt bijzonder om een vogel zoals deze hier in het Land van Maas en Waal te zien jagen. Als je de andere foto’s van deze prachtige vogel wilt zien, kan je die op mijn website onder dit gebied vinden.

 

Goed om te weten:

  • De naam van het natuurgebied heb ik zelf verzonnen, aangezien ik nergens een officiële naam heb kunnen vinden.
  • Een mooie route die uitgebreid door de inham van Appeltern komt is de blauwe route van Mooi Appeltern. De route kan je hier vinden: https://www.mooi-appeltern.nl/appeltern/dorpsplatform/struinroute
  • Parkeren kan bij de Gouden Ham, maar is wel betaald. Het adres is Hamsestraat 2, Appeltern. Ben je van plan de blauwe route te gaan lopen? Dan kan je gratis parkeren bij De Schuur. Hiervan is het adres Kerkstraat 25, Appeltern.

 

Het wandelpad langs de inham.

Bitterzoet.

Wilde bertram.

Het uitzicht vanaf de westelijke oever.

De rups van een witvlakvlinder.

De rups van een donker brandnetelkapje.

De rups van een atalanta.

Het bladernestje van een atalanta rups.

Een atalanta.

Het wandelpad langs de Maas met uitzicht op het pontje.

Net boven het wateroppervlak kan je nu kleine motjes zien vliegen in grote groepen. Dit zijn smaragdlangsprietmotten.

Een van de kleine strandjes langs de Maas.

Het zuidelijke spitskopje.

De bramensprinkhaan.

De randen van de plas zijn begroeid met vooral wilgen. Ook zitten er vaak reigers langs de kanten.

Een blauwe breedscheenjuffer. De mannetjes zijn blauw van kleur.

En ook dit is een blauwe breedscheenjuffer, alleen is dit een vrouwtje.

Een lantaarntje, deze soort kan allerlei kleuren hebben. Hier is hij groenig, maar ze kunnen ook roze, paars, bruin, blauw en oranje zijn.

De visarend op het moment dat hij net weer bovenwater kwam.

De visarend oprijzend uit het water. Je kan de gevangen vis al een beetje zien.

Hier is de vis die hij gevangen heeft duidelijk te zien.

De das die door het gebied loopt.

Het gebied. De linker P is betaald parkeren, de rechter gratis. Bij de rode streepjes zijn ingangen. Let op, niet overal binnen de omlijning kan je komen. Het is dus geen wandeling, daarvoor moet je bij de wandeling uit de tekst zijn.

Een kort filmpje van de das.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.