Week 35 Heerlijkheid Appeltern

Aan de rand van Appeltern ligt Heerlijkheid Appeltern. Dit landgoed bestaat uit mooie lanen met hoge, oude bomen, groene weilanden en verschillende watertjes. Al jaren lang is dit een plek van rust en natuur. Eerst alleen voor de rijke bewoners, maar sinds het park in 1975 opengesteld is voor bezoekers, mag iedereen er komen genieten.

Door de verschillende poeltjes, de grote vijver, sloot en slotgracht kan je hier allerlei waterdieren vinden. Zo kan je in de buurt van de poeltjes makkelijk een paar jonge kikkertjes door het gras of over het pad zien springen. Zelfs verder van het water vandaan, kan je een groene of bruine kikker tegen komen. Deze zijn meestal al volwassen en maken aardig wat lawaai als ze door de struiken kruipen. Hoor je dus iets tussen de bladeren van bijvoorbeeld een bramenstruik, kijk dan eens goed. Je verwacht misschien een muisje, maar het kan net zo goed een grote bruine of groene kikker zijn.

Andere waterdieren die je hier kan vinden zijn waterjuffers. Tijdens mijn wandeling kwam ik zelfs al een bruine winterjuffer tegen. Deze juffers zijn een van de weinige insecten die je in de winter nog kan vinden. Ze vervellen naar waterjuffer zodra de nazomer is begonnen en kunnen maar liefst 10 maanden leven! Ze zijn alleen wel erg lastig te vinden door hun geweldige bruine schutkleur.

Terwijl deze juffers een schutkleur hebben, zijn andere insecten juist fel gekleurd. Een mooi voorbeeld is de wespspin die je langs de randen van het wandelpad in het hogere gras kan vinden. (Waarschijnlijk nu niet meer, aangezien ze een paar dagen terug alles hebben gemaaid.) Deze spin is opvallend gekleurd, met zijn geel met zwart gestreept achterlijf. Deze kleuren zijn juist zo fel zodat het vogels afschrikt. Zij denken namelijk een wesp te zien en wespen prikken, dus slaan ze die liever over. Terwijl de wespspin ongevaarlijk is en eigenlijk vrijwel niks tegen een hongerige vogel zou kunnen doen. Het kan trouwens zijn dat je wat schrikt als je hem ergens tegen komt, want het is een van de grootste spinnen in Europa. Het vrouwtje, die ook het kleurrijkst is, kan 1,5 cm groot worden. Maar onthoud dus dat ze ongevaarlijk zijn.

Als al het groen weer is aangegroeid kan je in dit gebied ook verschillende leuke planten tegen komen. Zo staat er harig knopkruid, zwarte nachtschade en veel fluitenkruid. Vooral de eerste twee hebben kleine, maar fraaie bloemen. Fluitenkruid heeft nog kleinere bloemetjes, maar dat valt minder op aangezien die met elkaar een groot scherm vormen. Ook trekt deze bloem veel meer insecten aan, dan de andere twee. Vlinders zoals het klein geaderd witje en groot koolwitje kan je er op vinden, maar ook vele soorten vliegen, bijen en kevers.

Iets compleet anders, maar ook leuk om te weten, is dat in het landgoed dat hier ooit stond Het Democratische Manifest is geschreven. Hierin riep Joan Derk van der Capellen in 1781 Nederland op om de Oranjes het land uit te jagen en op een democratische manier een regering te kiezen. Deze oproep leidde zes jaar later tot een patriotse opstand. Nog een paar jaar later, in 1798, kreeg Nederland, als een van de eerste landen in de wereld, een democratische grondwet. Tijdens het wandelen door dit gebied kan ik je aan raden om je telefoon mee te nemen, want op verschillende punten kan je een QR-code scannen en nog meer leren over de interessante geschiedenis van dit landgoed. Maar ook zonder telefoon kan je op verschillende bordjes informatie vinden over Heerlijkheid Appeltern.

 

Goed om te weten:

  • Honden moeten aan de lijn blijven. Ruim ook de poep op, aangezien die in de loop der jaren veel invloed kan hebben op de belangrijke kruidlaag in het bos en alle dieren.
  • Een mooie wandelroute die door het gebied komt kan je hier vinden: http://www.heerlijkheidappeltern.nl/de-omgeving/wandelingen/lange-wandeling/
  • Parkeren kan op de parkeerplaats van het Landgoed. Zie de kaart voor de locatie.

 

Een haas tussen de koeien.

Een paadje tussen bomen en struiken door.

Een krasser.

Mooie uitzichten aan de rand van het gebied.

Klein geaderd witje.

Een wespspin.

De koeien langs het pad kunnen erg nieuwsgierig zijn.

Groot koolwitje.

Bont zandoogje.

Een glansmug.

De bruine winterjuffer.

Een agaatvlinder.

Harig knopkruid.

Zwarte nachtschade.

Fluitenkruid.

De rups van een witvlakvlinder.

Een jonge groene kikker.

Naast Heerlijkheid Appeltern ligt stoomgemaal De Tuut.

De plattegrond van Heerlijkheid Appeltern rond 1800.

Van het landhuis staat alleen nog het washuis overeind. 

In de herfst kleuren vele bomen prachtig geel en oranje.

Een van de uitzichten vanaf het landgoed.

Een zomereik.

Een van de vele roeken die hun nesten elk jaar in de bomen van dit landgoed maken.

Het gebied waar je mag wandelen. Bij de rode streepjes zijn ingangen. De parkeerplaats is toegankelijk via de ingang het dichtstbijzijnd bij de P.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.