Langs het dorp Dreumel ligt in de uiterwaarden de Vonkerplas. In dit grote en mooie natuurgebied staat de grote plas centraal. Deze wordt omringd door verschillende kleinere plasjes, zandstrandjes langs de Waal, velden met wild groeiende planten en vele wilgen. Het is een ideale plek om de natuur te ontdekken en er van te genieten.
Soms moet je alleen wel goed zoeken. ’s Avonds zijn er bijvoorbeeld op goed begroeide plekken langs het wandelpad tientallen grote groene sabelsprinkhanen te zien en te horen. Soms zijn ze met zovele dat het gesjirp haast pijn doet aan je oren. Het is wel even een uitdaging om ze te vinden, aangezien ze een goede schutkleur hebben. Maar ze bewegen regelmatig, dus zoek vooral naar beweging. Ik kan je garanderen dat als je er één ziet, je ze opeens overal begint te zien. Want ze hebben dan wel een goede schutkleur, maar ze zijn ook erg groot. Een ander diertje wat zelfs een nog betere schutkleur heeft dan de sabelsprinkhaan, is de zandwolfspin. Deze zeer zeldzame spin leeft op de strandjes langs de Waal en zoekt hier naar prooien. Vooral zijn poten zijn geweldig gecamoufleerd en lijken haast op zandkorreltjes.
Op deze standjes kan je nog een rover vinden. De zandroofvlieg. Je kan ze regelmatig zien rond lopen over het zand, vanwaar ze turen naar lekkere insecten. Als je dan toch op de strandjes bent, kijk dan ook even naar de langsdam. Dit is de stenenrij die hier in plaats van de kribben is gemaakt. Op de langsdam kan je allerlei vogels zien zitten; Reigers, aalscholvers, kieviten en met een beetje geluk ook steltlopers zoals de wulp en tureluur. Rond deze tijd van het jaar kan je vooral de kieviten hier regelmatig met grote groepen aantreffen. Na de broedtijd in onder andere centraal Europa, vliegen ze naar Nederland om hier met z’n alle in de rui te gaan. Het veren wisselen kost veel energie, ze hebben dus veel voedsel nodig. Daarom komen ze naar onze uiterwaarden en graslanden. Er zijn namelijk ontzettend veel regenwormen en andere kleine diertjes in deze over het algemeen vochtige plekken te vinden.
De vogels zoals de reiger en aalscholver zitten hier natuurlijk ook niet voor niks. In de grote plas leven flink veel soorten vissen. Zo zijn er onder andere baars, karper, snoek, voorn, modderkuiper, grondel en een grote krabbenpopulatie gevonden. Het leuke is dat niet alleen de vogels van deze vissen mogen genieten, maar wij mensen ook. Niet om te eten natuurlijk, maar om naar te kijken. Je mag hier namelijk duiken en zwemmen. Let er wel op dat tijdens warme zomerdagen er blauwalg kan voorkomen. Deze alg kan blauw, maar ook groen gekleurd zijn en het is beter om deze niet aan te raken. Vaak kom je blauwalg weken later nog tegen langs de kant van het water. Het is dan goed te zien tot waar het water in die tijd heeft gestaan, aangezien daar een blauw/groene lijn loopt.
Langs de wandelpaden staat zoals je al weet veel begroeiing. Begroeiing is eigenlijk niet helemaal het juiste woord, want het zijn best mooie planten. Gewone hennepnetel bijvoorbeeld heeft kleine, roze/paarse bloemetjes met veel detail. Watermunt heeft ook kleine bloemetjes met een paarsachtige kleur, maar als je hem in z’n geheel ziet is hij toch weer compleet anders doordat alle bloemen samen een soort bol vormen. Ook echte uiterwaardplanten zoals wilde cichorei, peen en verschillende distelsoorten ontbreken niet in dit gebied.
Goed om te weten:
- Honden moeten aan de lijn blijven.
- Er lopen runderen vrij rond in dit gebied. Het is overigens een soort die je niet vaak tegen komt in de uiterwaarden, namelijk de echte Hollandse, zwart (of bruin) met witte koeien die je normaal in weilanden ziet staan.
- Je hoeft hier niet op de paden te blijven.
- Ook na zonsondergang mag je het gebied in.
- Een leuke wandelroute door dit gebied vind je hier: https://www.route.nl/wandelroute/736485/wandelen-door-dreumel-en-omgeving#routebeschrijving
- Parkeren kan het beste op de kleine parkeerplaats, zie de kaart. Let wel op, er kunnen flinke gaten in het wegdek zitten.
Reactie plaatsen
Reacties