Aan de Maas, langs het dorpje Niftrik ligt deze groene uiterwaard. Je loopt hier over smalle paadjes langs akkers en struikgewas, afgewisseld met grote grasvelden waar in de zomer mooie bloemrijke planten zoals boterbloem, berenklauw, peen en watermuur groeien. Natuurlijk heb je ook prachtige uitzichten over de Maas en zijn er verschillende plekken om even pootje te baden in het ondiepe water langs de kant.
Wanneer je door dit gebied loopt zullen de prachtige populieren je vast wel opvallen. Ze zijn niet alleen heel mooi geel aan het kleuren op dit moment, maar het zijn echt grote bomen met dikke stammen. Ook lijken ze altijd op een bepaald aantal meter van elkaar vandaan te staan. Dit maakte mij nieuwsgierig, want meestal zit er dan iets achter. En dat klopt. Deze bomen zijn rond 1930 geplant tijdens de kanalisatie van de Maas. In die tijd dienden ze als bakens voor schepen, zodat schippers goed in de gaten hadden waar de oever was. De bomen die ze hiervoor gebruikten, waren vaak populieren of essen. Deze soorten kunnen goed tegen veel water, wat ideaal is in tijden van hoogwater. Tegenwoordig hebben we natuurlijk radars in binnenvaartschepen, maar nog steeds zijn ze zo af en toe handig. Zoals tijdens hoogwater. Dan zijn de bomen goed te zien op de radar, waardoor je weet dat daar ongeveer de oever begint.
De meeste populieren zijn ondertussen al tientallen jaren oud en hebben veel meegemaakt. Sommige zien er nog prachtig uit met een dikke stam, veel takken en veel bladeren. Terwijl andere pas nog zijn omgevallen of al andere tekenen van problemen en zelfs sterfte vertonen. Zo kwam ik een populier tegen die er nog super mooi uitziet, maar op de plek waar de hoofdtakken zich verspreiden groeit een flinke groep paddenstoelen. Meestal is dit geen goed teken. Ook al zijn er ook paddenstoelen die juist samenleven met bomen.
Afgezien van de bomen en enkele struiken is het landschap in dit gebied behoorlijk open. Grotere dieren vinden dit vaak niet fijn, maar een aantal vogels hebben er weinig problemen mee. De fazant bijvoorbeeld is hier vaak te vinden. Je kan ze rond zonsop- en zonsondergang over de al geoogste maisvelden zien lopen, op zoek naar nog wat achtergelaten mais. Overdag zitten ze liever verstopt tussen de beplanting, waaruit ze dan wild fladderend opstijgen zodra je op een paar centimeter afstand van ze bent. Waarschijnlijk heb je het mannetje al vaak gezien. Zij hebben namelijk een prachtig opvallend verenkleed. Maar het vrouwtje kan je hier ook regelmatig zien. Je moet dan wel goed kijken, want ze hebben lichtbruine camouflage kleuren. De laatste tijd loopt er een groepje van een à twee mannetjes en zeker twee vrouwtjes rond in de buurt van de maisvelden, dus zie je daar een mannetje lopen kijk dan nog eens goed om je heen. De kans is groot dat er ergens nog een vrouwtje scharrelt.
Een andere vogel die veel te zien is in deze uiterwaarden, is de buizerd. Elke keer dat ik hier heb gewandeld waren er wel een of twee die vanuit een populier naar beneden oplettend om zich heen keken. De buizerd is een algemeen voorkomende vogel die heel het jaar door te zien is. Maar wanneer het in het noorden van Europa kouder begint te worden kom je ze plotseling echt overal tegen. Dit komt doordat rond oktober de buizerds vanuit Scandinavië deze kant op komen. Je kan dan grote groepen zien overvliegen, wat er erg bijzonder uit ziet. Niet alle buizerds uit het noorden blijven hier, maar wel een aantal. En doordat de buizerds die in Nederland broeden meestal ook hier blijven, heb je in de herfst en winter extra veel kans op het zien van een prachtige buizerd.
Even iets heel anders, historisch gezien heb je hier namelijk ook nog iets moois. Over het gebied loopt een fraaie staafboogbrug, waar zo af en toe een trein overheen rijdt. Je kan onder de brug door lopen, waardoor je mooi zicht hebt op alle details van de onderkant van de brug. Ook moet je zeker even een kijkje nemen op de stenen pijlers. Hier groeien mooie mossen en muurvarens op.
Goed om te weten:
- Honden moeten aan de lijn blijven.
- Een leuke wandelroute die door dit gebied gaat kan je hier vinden: https://www.ark.eu/sites/default/files/media/Gelderse_Poort/Struinbrochure.pdf Ga naar pagina 10 voor de wandelroute.
- Er is geen officiële parkeerplaats, maar rond het gebied heb je wel veel parkeermogelijkheid. Je kan bijvoorbeeld ergens in Niftrik parkeren of onder de Maasbrug (waar de A50 over komt).
- Vanaf de Maasbrug heb je een prachtig, wijds uitzicht over deze uiterwaard. Het is dus zeker leuk om deze even op te lopen en te genieten van het uitzicht.
Reactie plaatsen
Reacties