Week 26 Moringerwaard

De Moringerwaard ligt aan een prachtige inham van de Maas bij Appeltern. Je kan hier heerlijk wandelen. Op sommige plekken loop je onder groene struikenbogen door terwijl je aan beide kanten wordt omgeven door water en op andere stukken kom je door kleurrijke velden met allerlei soorten bloemen. Ook heb je hier de mogelijk om vanaf de bloemrijke dijk te genieten van alle pracht en praal van dit gebied. Maar om alles echt te beleven kan je natuurlijk het beste het gebied zelf intrekken.

Aangezien dit natuurgebied bestaat uit veel water, zijn er ook erg veel watervogels te vinden. Tijdens het wandelen moet je echt even een tijdje stil blijven staan bij een van de doorkijkjes op het meer. Je kan hier zien hoe futen hun jongen voeren, ijsvogels vis vangen en grote groepen ganzen ontspannen dobberen op het water. Ook kuifeenden, reigers en aalscholvers zijn ‘s zomers makkelijk te vinden. In de winter kan je juist weer vogels zoals de brilduiker, grote zaagbek en parelduiker spotten. Nu we het toch over spotten hebben, voor wat extra gemak is er een vogelkijkhut in dit gebied te vinden. En je mag hier gratis gebruik van maken! Zeker in de winter is dit een fijn plekje om vogels te observeren, want dan heb je een mooi breed beeld over een groot deel van het meer. Nu in de zomer staat er aardig wat begroeiing, maar nog steeds valt er van alles te zien.

Nu kan je natuurlijk nog vele andere dieren vinden in een waterrijk gebied. Wat dacht je van vissen. Doordat het gebied bestaat uit grote, diepe meren en wat ondiepere overgangen is het een perfecte plek. Er kan gepaaid worden in de ondiepere gedeeltes, de jonge vissen kunnen daar opgroeien en zodra ze groter worden gaan ze naar de diepere gedeeltes. Dit is dan ook mijn favoriete plek om vissen te filmen. Ik heb al brasems, snoeken en ontzettend veel zwartbekgrondels gezien. Die laatste zijn echt mijn favoriet. Ze zijn nieuwsgierig van aard en kunnen heel leuk aan de gang zijn met de vele schelpjes op de bodem. Je moet wel goed zoeken als je ze wilt zien, want ze hebben een geweldige schut kleur. Wil je ze toch proberen te vinden? Zoek dan naar beweging op plekken in het water waarbij je de bodem kan zien.  Op dit moment heb je een grote kans dat je er een paar gaat vinden, want het water is nu nog kristalhelder. Zodra het een tijd heel warm is, verandert dit in een hoog tempo. Het water komt dan boven de 20 graden en kleurt dan groen van het blauw alg. De vissen zal je daardoor een stuk minder goed kunnen zien, maar iets anders speciaals krijg je daarvoor terug. De zoetwaterkwalletjes beginnen namelijk in die tijd te verschijnen! Deze kwallen leven heel het jaar door op de bodem als 2 mm grote poliepen, waardoor ze in die tijd niet te zien zijn. Maar zodra het water voor een lange tijd boven de 20 graden is, veranderen ze in kleine doorzichtige kwallen. Deze kwallen zijn overigens ongevaarlijk.

Laten we maar weer even bovenwater duiken en verder gaan op het land. Want zoals je al weet is daar ook nog van alles te ontdekken. In de warmere seizoenen van het jaar kan je hier allerlei kleurrijke bloemen vinden. Een paar mooie voorbeelden zijn het jacobskruiskruid met zijn vele tinten geel, de lichtroze bloemen van de hondsroosstruiken en de grote, wit met gele margrieten.  Tussen al deze planten en bloemen door kan je regelmatig een kudde brandrode runderen tegenkomen. Meestal zijn ze erg rustig en kan je er met gemak langs lopen. Maar een paar avonden terug had ik het geluk om vanaf de dijk te zien hoe de jonge kalfjes vrolijk rond renden. Na een tijdje stak die vrolijkheid ook de volwassenen aan waarna ze al springend door het veld begonnen te rennen. Erg grappig om vanaf een afstandje te zien. Wat ook nog leuk is om te weten, is dat er bijna elk jaar een paartje ooievaars in dit gebied broedt. Ze hebben in de afgelopen paar jaar al zeker twee keer drie ooievaartjes groot gebracht.

 

Goed om te weten:

  • Zeker in de herfst- en wintermaanden, maar ook na een dagje regen kan het hier erg modderig worden. Dit is dus geen goede plek om je mooie witte schoenen aan te doen ;-)
  • Er lopen door vrijwel heel het gebied brandrode runderen met kalfjes. Houdt afstand en voer ze niet. Kijk ook uit voor hun mesthopen, want die liggen regelmatig midden op het pad.
  • Parkeren kan gratis bij restaurant Moeke Mooren.
  • Honden moeten aan de lijn blijven.
  • Een leuke wandelroute die door dit gebied loopt kan je hier vinden: https://master.strl.nl/wp-content/uploads/2019/04/routefolder-moringerwaard.pdf Volg de rode route van 5km om alleen door de Moringerwaard te lopen.

 

Toeristen die met de boot zijn kunnen zelfs in de Moringerwaard overnachten.

Het ooievaars paartje in het voorjaar.

De vogelkijkhut. In de zomer moet je wat beter zoeken, want hij zit goed verstopt tussen het groen.

In de zomer groeien hier veel grote madeliefjes.

Het wandelpad loopt voor een groot deel onder overhangende struiken door, wat een bijzondere sfeer geeft.

Langs het water heb je af en toe een open stukje waar vandaan je de omgeving kan bekijken.

Het uitzicht vanuit de vogelkijkhut in de vroege zomer.

Een reiger gefotografeerd vanuit de vogelkijkhut. Als je vogels van dichtbij wil fotograferen moet je al snel een lens hebben met meer dan 300 mm.

Op enkele plekken langs het water kan je opeens tientallen waterjuffers bij elkaar spotten. Vooral in het oostelijke deel van de Moringerwaard.

Hondsroos

Een sprinkhaan op een madelief.

Een egel op een van de grasvelden.

Jacobskruiskruid

Een grote bonte specht bij zijn nest. De jongen waren nog te klein om buiten te komen kijken, maar piepen konden ze als de beste!

Twee ijsvogels. Er leven hier zeker drie ijsvogels en waarschijnlijk nog wel een paar meer.

Een fuut met zijn al iets oudere jong.

Een van de ouders met de drie jongen.

Zwanen zijn ook veel te vinden in dit gebied.

Kaasjeskruid. Een opvallende bloem tussen al het gele jacobskruiskruid.

Een kalfje van de brandrode runderen. Dit kleintje ging er even mooi voor staan.

Ook konijnen kan je hier zo af en toe zien rond springen.

Een koppeltje brilduikers.

Een kreeft in ondiep water van de Moringerwaard.

Een close up van de zwartbekgrondel.

Een zwartbekgrondel in een mossel.

Een snoek. Het water was al behoorlijk troebel, maar toch vind ik het een gave foto.

De kaart van het gebied. De P geeft de parkeerplaats bij Moeke Mooren aan, de rode streepjes geven ingangen naar het gebied aan.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.